בירור הנושא פיאה נוכרית בברסלב
-
יש מחלוקת הלכתית שהיא כמובן לא קשורה לברסלב. אבל היות שרבינו אמר שיש להחמיר אפי' חומרות יתירות בענייני קדושה; וידוע המעשה שבת רבינו רצתה לכסות במטפחת שעון בזמן שסיידו את הבית ורבינו אמר לה שהיום שהמוחות חלושים אפי' מזה יכולים להתבלבל; ועוד שיחות כיוצא באלו. וגם ברור שמטפחת היא יותר מנהג היראים וכאלו שפחות הושפעו מהמודרנה וההשכלה.
לכן ברור לענ"ד שדעת רבינו היא... -
לכל אנ''ש היקרים נחלי דבש העלה נושא חשוב על פאה נכרית בברסלב בואו נדון בעניין הזה.
בואו נדון בעניין הזה
האם אתה רוצה לדעת מה לעשות?
או שאתה רוצה לדבר וללמוד את הנושאאם אני מבין את שאלתך
אתה מתכוון בפשטות ולא מבחינה הלכתית ומוסריתאם כן אז ישנם 2 קהילות שנקראות על שמו שרבנו הקדוש שמנהגם ללבוש פאה
קהילה של קעניג צפת והקהילה של יבניאל
אולי יש עוד
ויש ברסלבים שגרים מא"ש שלובשים שאל ופאה מאן דכר שמיהזה פחות או יותר הסקאלה
ככה שאם דחוף לך או לאשתך לחבוש פאה
אולי בגלל שכך מנהג אבותיך
או שאולי הפוך ואתה שסניק או שרבותיך בקו ההלכה שלך אוסרים פאהממך וממני יתקלס שמו של השם יתברך
מי היה מאמין שכך יסתובב משמים שיש ערליכין איידן שמקפידים ללבוש פאה (וישנם שמחמירין גם בשינה)
כנראה זה בא ללמד משהו....ועיקר העיקרים הוא תפילה שהשם יתברך יאיר דרכינו באבוקת אור הצדיק
"יֵשׁ דֶּרֶךְ יָשָׁר לִפְנֵי אִישׁ וְאַחֲרִיתָהּ דַּרְכֵי מָוֶת" -
בואו נדון בעניין הזה
אתה מתכוון בפשטות ולא מבחינה הלכתית ומוסריתאם כן אז ישנם 2 קהילות שנקראות על שמו שרבנו הקדוש שמנהגם ללבוש פאה
אולי יש עוד
או שאולי הפוך ואתה שסניק או שרבותיך בקו ההלכה שלך אוסרים פאהממך וממני יתקלס שמו של השם יתברך
מי היה מאמין שכך יסתובב משמים שיש ערליכין איידן שמקפידים ללבוש פאה (וישנם שמחמירין גם בשינה)
כנראה זה בא ללמד משהו....ועיקר העיקרים הוא תפילה שהשם יתברך יאיר דרכינו באבוקת אור הצדיק
"יֵשׁ דֶּרֶךְ יָשָׁר לִפְנֵי אִישׁ וְאַחֲרִיתָהּ דַּרְכֵי מָוֶת"בואו נדון בעניין הזה
אולי יש עוד
"יֵשׁ דֶּרֶךְ יָשָׁר לִפְנֵי אִישׁ וְאַחֲרִיתָהּ דַּרְכֵי מָוֶת"אין לי נפקא מינה אני נגד פאה נוכרית רק ללמוד את הנושא כי יש המון קהילות חסידים שנהגו לשים פאה לכן שאלתי האם בברסלב מדובר פאה נכרית.
אנו נשארים ולא משנים את המטפחת כדרכם של אימותינו הקדושות [הייליגער מאמע] -
בואו נדון בעניין הזה
אולי יש עוד
"יֵשׁ דֶּרֶךְ יָשָׁר לִפְנֵי אִישׁ וְאַחֲרִיתָהּ דַּרְכֵי מָוֶת"אין לי נפקא מינה אני נגד פאה נוכרית רק ללמוד את הנושא כי יש המון קהילות חסידים שנהגו לשים פאה לכן שאלתי האם בברסלב מדובר פאה נכרית.
אנו נשארים ולא משנים את המטפחת כדרכם של אימותינו הקדושות [הייליגער מאמע]אני נגד פאה נוכרית רק ללמוד את הנושא
אכן נודע הדבר (שהיה אפשר להבין כבר בהתחלה)
ובכן אח יקר
תתחזק בדרכך ותתפלל שכולם יזכו לכל הדברים הטוביםואחרים שנוהגים הפוך מדעתך גם יעשו כך
ובסופו של דבר לאחר שנתגעגע להבין את הרמזים שהשם יתברך מרמז לנו ליישר אורחותינו
כל אחד והמסלול שלו. כל אחד והניצוצות שלו. כל אחד והתיקון שלו.
ואין מוקדם ומאוחר בתורה שים לב כשאתה מתחזק במצווה מסויימת שלא בטעות תשתחרר על עצמך ותתיר את האסור במצוות אחרות כמובן שבטעות ובשוגג -
הרבנית שרה גלבך ע''ה סיפרה שכך הלכו רבים באומן, וכך היא דרשה בתוקף מבנות משפחתה כידוע.
מאידך, ידוע שהמשפחות המיוחסות למוהרנ''ת הצטיינו מאד במידת הצניעות ופרומקייט בהרבה נושאים.
גם בעניין זה יש שיחה מר' יוסף יונה בנו הצעיר של מוהרנ"ת שבזמנו התחיל לחדור לבוש הפאה נכרית. וביקש מהבנות שלו שלא יילכו עם זה. [ר' שמואל שפירא בשם רבו ר' אברהם שטאנהארץ] -
הזכירו את העניין שרבינו אמר להחמיר בענייני קדושה. פשוט ביותר שבכלל זה הוא מידת הצניעות.
בין אם מטפחת ובין אם פאה יש הרבה מקום איפה להדר במידת הצניעות.
כמובן בתפילה ובעין טובה. ובחכמה יבנה בית. -
בואו נדון בעניין הזה
אולי יש עוד
"יֵשׁ דֶּרֶךְ יָשָׁר לִפְנֵי אִישׁ וְאַחֲרִיתָהּ דַּרְכֵי מָוֶת"@7272 עד כמה שהבנתי, אכן בעבר הלכו בקהילת ננמ"ח (קעניג) צפת עם פאה (בעקבות דעת ר' גדליה שקיבל מרא"ש שהליקוטי הלכות הרי הוא כספר הלכתי כאשר מציין דעה בפוסקים או מנהג, וממילא כאשר מציין את מנהג גילוח הראש לאישה שהיה נהוג במקומם כך עשו ומשם התגלגל העניין לחבישת פאה נכרית) אך בעקבות איזשהו סיפור שהיה בעבר ההנהגה הכללית שונתה ורק נשים בודדות מוותיקי הקהילה עדיין הולכות כך.
ד"א ביבנאל העניין מושתת כנראה על המנהג שרווח בקרב רוב קהילות החסידים בהונגריה בעניין, שמשם מוצאו של הרב שיק, והתעגן ביתר שאת בליקוטי הלכות הנ"ל. -
@7272 עד כמה שהבנתי, אכן בעבר הלכו בקהילת ננמ"ח (קעניג) צפת עם פאה (בעקבות דעת ר' גדליה שקיבל מרא"ש שהליקוטי הלכות הרי הוא כספר הלכתי כאשר מציין דעה בפוסקים או מנהג, וממילא כאשר מציין את מנהג גילוח הראש לאישה שהיה נהוג במקומם כך עשו ומשם התגלגל העניין לחבישת פאה נכרית) אך בעקבות איזשהו סיפור שהיה בעבר ההנהגה הכללית שונתה ורק נשים בודדות מוותיקי הקהילה עדיין הולכות כך.
ד"א ביבנאל העניין מושתת כנראה על המנהג שרווח בקרב רוב קהילות החסידים בהונגריה בעניין, שמשם מוצאו של הרב שיק, והתעגן ביתר שאת בליקוטי הלכות הנ"ל.@7272 עד כמה שהבנתי, אכן בעבר הלכו בקהילת ננמ"ח (קעניג) צפת עם פאה (בעקבות דעת ר' גדליה שקיבל מרא"ש שהליקוטי הלכות הרי הוא כספר הלכתי כאשר מציין דעה בפוסקים או מנהג, וממילא כאשר מציין את מנהג גילוח הראש לאישה שהיה נהוג במקומם כך עשו ומשם התגלגל העניין לחבישת פאה נכרית) אך בעקבות איזשהו סיפור שהיה בעבר ההנהגה הכללית שונתה ורק נשים בודדות מוותיקי הקהילה עדיין הולכות כך.
ד"א ביבנאל העניין מושתת כנראה על המנהג שרווח בקרב רוב קהילות החסידים בהונגריה בעניין, שמשם מוצאו של הרב שיק, והתעגן ביתר שאת בליקוטי הלכות הנ"ל.ממש לא הבנתי את דבריך, מהיכן מוכח מליקו"ה שצריך ללכת פאה? (ולהיפך מרא"ש עצמו יש את הסיפור ששמע ממנו רש"ש להחליף בדייקא למטפחת).
גילוח הראש לאשה זה כבר עניין אחר לגמרי, ויש הרבה משפחות שנוהגות כך, והם הולכות עם מטפחת.
ממש לא הבנתי איך זה קשור לליקו"ה. תחכים אותנו
-
בואו נדון בעניין הזה
אולי יש עוד
אנו נשארים ולא משנים את המטפחת כדרכם של אימותינו הקדושות [הייליגער מאמע]יש המון קהילות חסידים שנהגו לשים פאה
טעות
למכביר להאריך בפרטי החסידויות, אבל ההגדרה הכללית - טעות -
יש מחלוקת הלכתית שהיא כמובן לא קשורה לברסלב. אבל היות שרבינו אמר שיש להחמיר אפי' חומרות יתירות בענייני קדושה; וידוע המעשה שבת רבינו רצתה לכסות במטפחת שעון בזמן שסיידו את הבית ורבינו אמר לה שהיום שהמוחות חלושים אפי' מזה יכולים להתבלבל; ועוד שיחות כיוצא באלו. וגם ברור שמטפחת היא יותר מנהג היראים וכאלו שפחות הושפעו מהמודרנה וההשכלה.
לכן ברור לענ"ד שדעת רבינו היא... -
יש צד באחרונים שפאה יותר צנוע כי במטפחת היא לא מכסה בדכ הכל
תמד
א פַּעַם אַחַת דִּבֵּר עִמִּי, וְהָיָה רְצוֹנוֹ קְצָת לַעֲשׂוֹת אוֹתִי אַב-בֵּית-דִּין בְּאֵיזֶה קְהִלָּה. וְשָׁאַלְתִּי אוֹתוֹ כִּי יֵשׁ לִי מָרָה שְׁחוֹרָה וַחֲשָׁשׁוֹת רַבּוֹת בְּעִנְיַן הוֹרָאוֹת אִסּוּר וְהֶתֵּר, וַאֲנִי מִתְיָרֵא וּמִתְפַּחֵד מֵעִנְיַן הַהוֹרָאָה מְאֹד מְאֹד. הֵשִׁיב לִי מַה לַּחֲשֹׁשׁ וְלִדְאֹג? מֵאַחַר שֶׁיֵּשׁ לְךָ עַל מִי לִסְמֹךְ, שׁוּב אֵין אַתָּה מִתְיָרֵא כְּלָל.
פֵּרוּשׁ, מֵאַחַר שֶׁיֵּשׁ דֵּעָה שֶׁמַּכְשִׁיר וְאַתָּה סוֹמֵךְ עַל אוֹתָהּ דֵּעָה אֵין לְהִתְיָרֵא עוֹד כְּלָל (אָמַר הַמַּעְתִּיק זֶה פָּשׁוּט, שֶׁעַל דֵּעָה שֶׁאֵינָהּ מֻסְכֶּמֶת לַהֲלָכָה, בְּוַדַּאי אֵין לִסְמֹךְ. רַק רְצוֹנוֹ לוֹמַר, שֶׁלֹּא לַחֲשֹׁשׁ חֲשָׁשׁוֹת יְתֵרוֹת בְּעִנְיָן זֶה):
רבנו מתחנן שנתחזק אם יש קהילה קדושה בישראל
למה צריך לשבש את הדעת במרה שחורהאגב אישית ברוך השם אין לנו פאה גם לא לאמא שלי אבל כשבנות הבית אומרים שיש להם נסיון אני אומר שזה בסדר ויש על מי לסמוך אף על פי שאני לא היתי רוצה שהם ירצו כזה דבר בכלל ומתפלל להשם שנזכה לצניעות יתרה גם אני וגם כל בני הבית
ישנם בנות ישראל שקוראים תהילים בכוונה והשם ירחם על הלבוש ומאידך יש נשים שלובשות פאה ושומרים על הלשון יותר ממני זה בטוח
כולנו ערבים זה לזה וכולנו צריכים שינוי
השינוי הראשון זה לא לחשוב שאני יותר טוב ממשהו
בְּשָׁלשׁ בְּחִינוֹת צָרִיךְ לְהַקְטִין אֶת עַצְמוֹ
כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "אַל יִתְהַלֵּל חָכָם, גִּבּוֹר וְעָשִׁיר"
בענווה טמון כל הישועות שהתורה נמשכת למי שיש לו ענווה כמו מים שהולכים למקום נמוך... -
הרבנית שרה גלבך ע''ה סיפרה שכך הלכו רבים באומן, וכך היא דרשה בתוקף מבנות משפחתה כידוע.
מאידך, ידוע שהמשפחות המיוחסות למוהרנ''ת הצטיינו מאד במידת הצניעות ופרומקייט בהרבה נושאים.
גם בעניין זה יש שיחה מר' יוסף יונה בנו הצעיר של מוהרנ"ת שבזמנו התחיל לחדור לבוש הפאה נכרית. וביקש מהבנות שלו שלא יילכו עם זה. [ר' שמואל שפירא בשם רבו ר' אברהם שטאנהארץ]הרבנית שרה גלבך ע''ה סיפרה שכך הלכו רבים באומן, וכך היא דרשה בתוקף מבנות משפחתה כידוע.
אשמח שתרחיב [עצם העובדה שהיא חבשה פאה, היה ידוע לי].
-
@7272 עד כמה שהבנתי, אכן בעבר הלכו בקהילת ננמ"ח (קעניג) צפת עם פאה (בעקבות דעת ר' גדליה שקיבל מרא"ש שהליקוטי הלכות הרי הוא כספר הלכתי כאשר מציין דעה בפוסקים או מנהג, וממילא כאשר מציין את מנהג גילוח הראש לאישה שהיה נהוג במקומם כך עשו ומשם התגלגל העניין לחבישת פאה נכרית) אך בעקבות איזשהו סיפור שהיה בעבר ההנהגה הכללית שונתה ורק נשים בודדות מוותיקי הקהילה עדיין הולכות כך.
ד"א ביבנאל העניין מושתת כנראה על המנהג שרווח בקרב רוב קהילות החסידים בהונגריה בעניין, שמשם מוצאו של הרב שיק, והתעגן ביתר שאת בליקוטי הלכות הנ"ל.@7272 עד כמה שהבנתי, אכן בעבר הלכו בקהילת ננמ"ח (קעניג) צפת עם פאה (בעקבות דעת ר' גדליה שקיבל מרא"ש שהליקוטי הלכות הרי הוא כספר הלכתי כאשר מציין דעה בפוסקים או מנהג, וממילא כאשר מציין את מנהג גילוח הראש לאישה שהיה נהוג במקומם כך עשו ומשם התגלגל העניין לחבישת פאה נכרית) אך בעקבות איזשהו סיפור שהיה בעבר ההנהגה הכללית שונתה ורק נשים בודדות מוותיקי הקהילה עדיין הולכות כך.
טעות.
רבי גדליה התנגד לגילוח הראש לנשים [קרחת]. -
אגב אישית ברוך השם אין לנו פאה גם לא לאמא שלי אבל כשבנות הבית אומרים שיש להם נסיון אני אומר שזה בסדר ויש על מי לסמוך אף על פי שאני לא היתי רוצה שהם ירצו כזה דבר בכלל ומתפלל להשם שנזכה לצניעות יתרה גם אני וגם כל בני הבית
א' מאנ"ש הסביר לי מדוע הוא לובש קאפטן (הצהוב) בשבת ולא בקיטשע השחור הרגיל, אע"פ שהוא לא ירושלמי. כי אופנת הבקיטשעס מתחלפת כל כמה ימים... נצנצים, "תלת מימד" וכו וכו, ומי יודע איך זה יראה אצל ילדי? ואילו הקאפטין נשאר ללא שינוי.
כעין זה אפשר לומר החילוק בין מטפחת לפאה, אע"פ שיש הטוענים שפאה יותר צנוע, אבל מי יודע איך יראה הדור הבא והבא שאחריו...
"ותקננו בעצה טובה". -
בדרך כתב:
לא שייך לכתוב דברים פנימיים של משפחה. תשאל נכדים -
אגב אישית ברוך השם אין לנו פאה גם לא לאמא שלי אבל כשבנות הבית אומרים שיש להם נסיון אני אומר שזה בסדר ויש על מי לסמוך אף על פי שאני לא היתי רוצה שהם ירצו כזה דבר בכלל ומתפלל להשם שנזכה לצניעות יתרה גם אני וגם כל בני הבית
א' מאנ"ש הסביר לי מדוע הוא לובש קאפטן (הצהוב) בשבת ולא בקיטשע השחור הרגיל, אע"פ שהוא לא ירושלמי. כי אופנת הבקיטשעס מתחלפת כל כמה ימים... נצנצים, "תלת מימד" וכו וכו, ומי יודע איך זה יראה אצל ילדי? ואילו הקאפטין נשאר ללא שינוי.
כעין זה אפשר לומר החילוק בין מטפחת לפאה, אע"פ שיש הטוענים שפאה יותר צנוע, אבל מי יודע איך יראה הדור הבא והבא שאחריו...
"ותקננו בעצה טובה".אבל מי יודע איך יראה הדור הבא והבא שאחריו...
אנחנו כבר יודעים
שהדור הבא יהיה יותר יפה מהדור הזהשיחות הרן שז
עָנָה וְאָמַר: הֲלֹא אַדְּרַבָּא, הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מַנְהִיג עַתָּה הָעוֹלָם יָפֶה יוֹתֵר מִקֹּדֶם! וְאָמַר בְּזֶה הַלָּשׁוֹן: אַדְּרַבָּא דֶּער אֵייבֶּערְשְׁטֶער פִירְט הַיינְט שֶׁענֶיר דִיא וֶועלְט: -
רבי נתן כותב שבוודאי לא כל אבותיו של התנ"א רשב"י זיע"א היו צדיקים מופלגים אלא היו בהם אנשים פשוטים. ודורות אחריהם יצא מיוצ"ח התנא האלוקי רשב"י
-
@בדרך
שזה היה הדעה שלה כי כך ראתה אצל משפחתה הצדיקים באומן -
@בדרך
שזה היה הדעה שלה כי כך ראתה אצל משפחתה הצדיקים באומן@מדלג-על-ההרים
רבי לוי יצחק בנדר אמר שהיו שהלכו, אבל אמר משהו בסגנון שזה היה מאוד מאוד פשוט, והיה לזה חן קדוש, והיינו, כלל לא כפאות של ימינו, וד"ל.
שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.
נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.
בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗
הרשמה התחברות