דילוג לתוכן
  • דף הבית
  • קטגוריות
  • פוסטים אחרונים
  • משתמשים
עיצובים
  • בהיר
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • כהה
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• ברירת מחדל (ללא עיצוב (ברירת מחדל))
  • ללא עיצוב (ברירת מחדל)
כיווץ
לוגו הפורום
  1. דף הבית
  2. קטגוריות
  3. פורום ברסלב
  4. דיונים ובירורים
  5. ראש השנה חנוכה ושבועות בירור מעניין

ראש השנה חנוכה ושבועות בירור מעניין

מתוזמן נעוץ נעול הועבר דיונים ובירורים
38 פוסטים 10 כותבים 248 צפיות 2 עוקבים
  • מהישן לחדש
  • מהחדש לישן
  • הכי הרבה הצבעות
תגובה
  • תגובה כנושא
התחברו כדי לפרסם תגובה
נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
  • האש שלי תוקדה האש שלי תוקד

@אוצרבלום כתב:

ולו יצוייר שמוהרנ"ת היה נשאר בברסלב בר"ה ודאי שהיו צריכים לנסוע דווקא לאומאן לרבינו, ופשוט כנ"ל.

לא וודאי אין מחלוקת על ר''ה אלא על שאר המועדים.
    יישר כח.
    אני רק רוצה להבין את הדברים. שמה שנוסעים היום לאומן בחנוכ ובשבועות זה רק מעניין הרגשת הלב?
    ומה לעניין עולם התוהו?

אוצרבלוםא מנותק
    אוצרבלום
    לדף הבית
    אוצרבלוםא מנותק
    אוצרבלום
    לדף הבית
    נערך לאחרונה על ידי

@האש-שלי-תוקד
    השיחה על עולם התוהו רבינו אמר בחייו שאז היה בג' הזמנים זמן קהילה לכל כמו שכותב הרב מטשעהרין, ובמרוצת השנים היו מאנ"ש שמצד הרגשת הלב רצו לקיים זאת עכ"פ פעם אחת (כלומר ג' הזמנים בשנה אחת), אך אין מקור לכך שההבטחה להנצל מעולם התוהו נסובה גם על אחרי הפטירה.

האש שלי תוקדה בדרךב 2 תגובות תגובה אחרונה
    האש שלי תוקד
    1
    • אוצרבלוםא אוצרבלום

@האש-שלי-תוקד
      השיחה על עולם התוהו רבינו אמר בחייו שאז היה בג' הזמנים זמן קהילה לכל כמו שכותב הרב מטשעהרין, ובמרוצת השנים היו מאנ"ש שמצד הרגשת הלב רצו לקיים זאת עכ"פ פעם אחת (כלומר ג' הזמנים בשנה אחת), אך אין מקור לכך שההבטחה להנצל מעולם התוהו נסובה גם על אחרי הפטירה.

האש שלי תוקדה מנותק
      האש שלי תוקד
      האש שלי תוקדה מנותק
      האש שלי תוקד
      נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

@האש-שלי-תוקד

👍

"וַאֲנִי רוֹאֶה שֶׁאַתָּה עָתִיד לֵירֵד מִן הַמְּלוּכָה, בְּכֵן תִּרְאֶה שֶׁלֹּא יִהְיֶה לְךָ עַצְבוּת כְּשֶׁתֵּרֵד מִן הַמְּלוּכָה, רַק תִּהְיֶה בְּשִׂמְחָה. וּכְשֶׁתִּהְיֶה בְּשִׂמְחָה גַּם אֲנִי אֶהְיֶה בְּשִׂמְחָה. "

תגובה 1 תגובה אחרונה
      0
      • אוצרבלוםא אוצרבלום

@האש-שלי-תוקד

בדרךב מנותק
        בדרך
        לדף הבית
        בדרךב מנותק
        בדרך
        לדף הבית
        נערך לאחרונה על ידי בדרך

@אוצרבלום כתב:

אך אין מקור לכך שההבטחה להנצל מעולם התוהו נסובה גם על אחרי הפטירה.

לענ"ד כל מה שרבינו אמר - זה נצחי, כל שלא אמר להפסיק לנהוג כן.

השאלה היא האם לומר שאנ"ש צריכים לבוא בחנוכה ושבועות, שעל זה רבינו ומוהרנ"ת לא הורו לנו שנוהג לדורות, בעוד שעל ר"ה הכפילו האזהרה, ומזה עצמו משתמע שחנוכה ושבועות אינו בציווי לבוא.

אבל לומר שההבטחה להינצל מעולם התוהו אינה קיימת? מהיכי תיתי?

השאלה היא האם צריך פעם בחיים ותו לא [וגם בזה הרבה מסתפקים אם צריך להיות שלשת הזמנים בשנה אחת, או אפילו במפוזרין] או כל החיים.

כך נראה לי סוגיין דעלמא, ממה שאני שומע סביבי בהרבה מקומות, שזה הרייד.

אוצרבלוםא נ 2 תגובות תגובה אחרונה
        האש שלי תוקד, הפשוט שבאנשי
        2
        • אוצרבלוםא אוצרבלום

@האש-שלי-תוקד כתב:

וגם מועד ניסן זה רק בעשר עשרים שנה האחרונות.

בימי שמואל כותב שהיו באים לציון בער"ח ניסן עוד מימי מוהרנ"ת. אולי הרב @בדרך ימצא את המקום המדוייק

בדרךב מנותק
          בדרך
          לדף הבית
          בדרךב מנותק
          בדרך
          לדף הבית
          נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

@האש-שלי-תוקד כתב:

בימי שמואל כותב שהיו באים לציון בער"ח ניסן עוד מימי מוהרנ"ת. אולי הרב @בדרך ימצא את המקום המדוייק

להלן מקורות לפי חיפוש 'ערב ראש חודש ניסן' בקובץ טקסט של ימי שמואל הישן [שאינו מחולק לקמא ותנינא]:

והנה כן הגיע ערב ראש חודש שבט, שבימי מוהרנ״ת ז''ל היה אז נסיעה גדולה לאומן על ציון רבנו ז''ל, כי הוא ערב ראש השנה, כי באחד בשבט ראש השנה לאילנות כדברי בית שמאי, (והלכה כדבריהם לעתיד כמובא), והאדם עץ השדה, וכן גם ערב ראש חודש ניסן הוא גם כן ערב ראש השנה, כי באחד בניסן ראש השנה למלכים, והיה גם כן חיוב גדול בימי מוהרנ"ת זכרונו לברכה, ועדין עד היום, לעשות נסיעה לאומן על ציונו הקדוש, וכמובא בימי מוהרנ״ת חלק שני. (ימי שמואל פרק קסז)

והנה כן עברו עלינו גם אלו הימים אחר פורים בהתעוררות, וכן שבת פרשת פרה ופרשת החודש בהתעוררות וחיות גדול, והגיע ערב ראש חודש ניסן, שהוא יום תפלה, כי הוא יום נסיעה לציון רבנו הקדוש כמו יום ערב ראש חודש שבט כנזכר לעיל, כי ניסן ראש השנה למלכים ולרגלים, והתחלת התקרבות ישראל לאביהם שבשמים, והוא יום התעוררות מהרבה אנשי שלומנו, שבאים לציון הקדוש עוד מימי מוהרנ״ת ז''ל, שהנהיג לנסוע לציון רבנו ז''ל בערב ראש חודש ניסן עד היום הזה. (פרק קעז)

ובערב ראש חודש ניסן חזקתי את עצמי בכל הכוחות שלא ברצון אנשי שלומנו, והלכתי על הציון הקדוש ועמדתי בחוץ כי כל הזמן הזה לא הלכתי למקווה, כי המנהג אצל אנשי שלומנו לא ללכת על הציון הקדוש בלי מקווה. (פרק רז, בהיותו באומאן)

תגובה 1 תגובה אחרונה
          אוצרבלום, האש שלי תוקד
          2
          • האש שלי תוקדה האש שלי תוקד

לכל אנ''ש היקרים!
            ראיתי שרבינו ז''ל דיבר שמי שבא שלושה מועדים ראש השנה, חנוכה, ושבועות, זוכה להנצל מעולם התוהו.
            אממה שכל מה שראיתי זה שרבינו ז''ל אמר את זה שהיה בחיים וגם ר' נתן לא גילה דעתו בעניין שצריך להיות אצל רבינו חנוכה ושבועות ורק מה שגילה בדעתו שרבינו ז''ל אמר לבוא רק על ראש השנה וכן לא ראינו שר' נתן דיבר על חנוכה ושבועות וגם אנ''ש לא היו נוסעים לרבינו כי אם על ראש השנה ושאר ימות השנה. וכל מה שנוסים לרבינו על חנוכה ושבועות וגם מועד ניסן זה רק בעשר עשרים שנה האחרונות. אשמח לבירור העניין.

בדרךב מנותק
            בדרך
            לדף הבית
            בדרךב מנותק
            בדרך
            לדף הבית
            נערך לאחרונה על ידי

@האש-שלי-תוקד כתב:

בשנים האחרונות נוצר איזה שהוא עירבוב. אולי בגלל אנשים שלא מספיק מודעים למקורות, ואולי מסיבות אחרות.

בעוד שבמקורות הקדומים מוזכר שזה בגלל שיש ענין לבוא בארבעה ראשי שנים של המשנה, למשל בר"ח שבט ובר"ח אלול, וכידוע שמוהרנ"ת היה מגיע בארבעה ראשי שנים הללו, הרי שהיום הרבה אנשים מדברים בעיקר על העובדה שזה יום ההולדת של רבינו [ומזכירים שביום ההולדת רבינו מחלק מתנות, ואף התפתח עסק של פולקלור של יום הולדת ע"י אנשים פשוטים ותמימים כידוע], ולא מודעים לענין של הארבעה ראשי שנים.

בא' ניסן יש גם ענין נוסף, שכפי שרבינו כותב בתורה ע' ובתורה לט תנינא שבא' ניסן מכתירים וממנים את כל סוגי הממונים, וזהו הזמן להתחנן בדמעות שליש - מי יתן והיה לנו מנהיג כמו משה רבינו שיוכל להאיר בנו את ההשגה והדעת המיוחדת הזו של מה התכלית בכל דבר וכו'. וממילא - זהו זמן נפלא ומתאים ביותר לנסוע אל רבינו, להכיר בהתמנות שלו, ולבקש זאת שם מהשם, שיתן לו את ההנהגה והראשות.

אגב, מי שחידש את הנסיעה לר"ח ניסן לאומאן אחרי נסילת מסך הברזל, היו ר' משה בורשטיין [שממש הקפיד על כך] ור' מיכל דורפמן, עליהם השלום.

תגובה 1 תגובה אחרונה
            נחלי דבש
            1
            • בדרךב מנותק
              בדרך
              לדף הבית
              בדרךב מנותק
              בדרך
              לדף הבית
              נערך לאחרונה על ידי

עוד מעניין לציין, שבעוד שבמקורות הקדומים [כמו הימי שמואל שציטטתי לעיל] מוזכר שהיו נוסעים על 'ערב ראש חודש ניסן', היום מדברים על א' ניסן.

ואמנם, גם מצד הארבעה ראשי שנים הלוא הראש השנה חל 'באחד בניסן', כלשון המשנה בריש ראש השנה.

וכנראה הסיבה כפולה:

ראשית, שע"פ האר"י הק' הזמן העיקרי של נוכחות נשמת הצדיק על קברו היא בערב ראש חודש ובט"ו לחודש, אז כנראה שהקפידו לבוא קודם ולנצל את העת רצון הזו. ובפרט שער"ח הוא זמן תפילה ותשובה ואמירת יום כיפור קטן וכו'.

ושנית, שבזמנם כשהיה בית החיים הישן גלוי וראו את המצבות, היה המנהג כמו בעבר, שאין הולכין על בית החיים בשבת וביום טוב, ומבואר בפוסקים הטעם, שראיית המצבות מצערת, ואין זה ראוי בימי שמחה. ובאמת ידוע שאז לא היו הולכים על ציון רבינו בימי ר"ה עצמם. ובשיש"ק הישן מובא שהמקורבים מפולין היו הולכים בר"ה, ואנ"ש האוקראינים לא היו מרוצים מזה. והטעם כנ"ל.

אבל היום שכל בית החיים נחרב, ואין זכר למצבות וכו', והשוכני עפר אמנם טמונים מתחת למקום ההליכה אבל אין הדבר ניכר, הרי שאין בעיה ללכת בשבת ויו"ט ור"ח. וכך שמעתי גם מרבי צבי חשין, שהיום אומן היא כמו מירון, ואין בזה בית מיחוש.

וגם ביחס לטעם זה שהיה שייך כשבית החיים עמד על תילו, יש להזכיר את המובא בשיש"ק החדש ח"א אות תרפ"ב, שרבי שמואל אייזיק הגיע מדאשיב לאומאן בערב ראש חודש אחד ולא הספיק לבוא על ציון רבינו עד שחשכה, ומוהרנ"ת הלך איתו על בית החיים. ובשיש"ק שם מובא שמוהרנ"ת אמר שהלך עמו משום כבודו, אע"פ שאין דרכו בכך. ועיקר הסיבה שלא היה הולך מוהרנ"ת בר"ח הוא מפני לעז המתנגדים שילעיזו עליו שהולך על הקברות ביום שאין אומרים בו תחנון, בו בזמן שאינו הולך אלא על קבר הצדיק, הוא רבינו הקדוש, שאינו בכלל המנהג.

נמצא שאליבא דאמת ראוי ללכת אף בר"ח עצמו, ואף בזמנם היה ניכר שהוא בית החיים.

נחמדנ תגובה 1 תגובה אחרונה
              נחלי דבש
              1
              • בדרךב בדרך

@אוצרבלום כתב:

אך אין מקור לכך שההבטחה להנצל מעולם התוהו נסובה גם על אחרי הפטירה.

לענ"ד כל מה שרבינו אמר - זה נצחי, כל שלא אמר להפסיק לנהוג כן.

השאלה היא האם לומר שאנ"ש צריכים לבוא בחנוכה ושבועות, שעל זה רבינו ומוהרנ"ת לא הורו לנו שנוהג לדורות, בעוד שעל ר"ה הכפילו האזהרה, ומזה עצמו משתמע שחנוכה ושבועות אינו בציווי לבוא.

אבל לומר שההבטחה להינצל מעולם התוהו אינה קיימת? מהיכי תיתי?

השאלה היא האם צריך פעם בחיים ותו לא [וגם בזה הרבה מסתפקים אם צריך להיות שלשת הזמנים בשנה אחת, או אפילו במפוזרין] או כל החיים.

כך נראה לי סוגיין דעלמא, ממה שאני שומע סביבי בהרבה מקומות, שזה הרייד.

אוצרבלוםא מנותק
                אוצרבלום
                לדף הבית
                אוצרבלוםא מנותק
                אוצרבלום
                לדף הבית
                נערך לאחרונה על ידי

@בדרך כתב:

לענ"ד כל מה שרבינו אמר - זה נצחי, כל שלא אמר להפסיק לנהוג כן

בירור הלכה בהנהגה לעובדא ולמעשה ’לדורות’, הוא רק על ראש השנה שצריכים להתקבץ אצלו אף אחר הסתלקותו. כן אמר מוהרנ’’ת בפירוש שיש ג’ הלכות מבוררות אחר הסתלקותו, ובתוכם נכלל רק הראש השנה שלו ולא שאר ג’ זמנים.
                ממילא ללמוד 'ראש בקיר' מדבר שרבינו אמר בזמן שהיה זה חיוב - לזמן שהוא לכל היותר מהיות טוב, אין זה כשאר דיבורים ושיחות שודאי שהם נצחיים (כלשונך, אבל לדידי גם שיחה זו היא נצחית על אף שלא ניתן לקיימה בפועל, ואכמ"ל).
                כתבתי בקיצור מפאת חוסר הזמן.

בדרךב תגובה 1 תגובה אחרונה
                בדרך
                1
                • אוצרבלוםא אוצרבלום

@בדרך כתב:

בירור הלכה בהנהגה לעובדא ולמעשה ’לדורות’, הוא רק על ראש השנה שצריכים להתקבץ אצלו אף אחר הסתלקותו. כן אמר מוהרנ’’ת בפירוש שיש ג’ הלכות מבוררות אחר הסתלקותו, ובתוכם נכלל רק הראש השנה שלו ולא שאר ג’ זמנים.
                  ממילא ללמוד 'ראש בקיר' מדבר שרבינו אמר בזמן שהיה זה חיוב - לזמן שהוא לכל היותר מהיות טוב, אין זה כשאר דיבורים ושיחות שודאי שהם נצחיים (כלשונך, אבל לדידי גם שיחה זו היא נצחית על אף שלא ניתן לקיימה בפועל, ואכמ"ל).

בדרךב מנותק
                  בדרך
                  לדף הבית
                  בדרךב מנותק
                  בדרך
                  לדף הבית
                  נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

@בדרך כתב:

דבריך דברי טעם. ואעפ"כ נטיית הלב [לפחות שלי] היא שמה שרבינו הבטיח, יש לו כיסוי גם בזמן שאין זה חיוב. אין לך מקור שההבטחה להינצל מעולם התוהו היא דוקא כשהנסיעה היתה חיוב [אולי חילך מ'גדול המצווה ועושה', וכדברי רבינו בשיחות הר"ן קפה שכשהוא מצוה משהו אזי זה נהיה הרבה יותר קשה].

אוצרבלוםא תגובה 1 תגובה אחרונה
                  אוצרבלום
                  1
                  • בדרךב בדרך

@אוצרבלום כתב:

@בדרך כתב:

דבריך דברי טעם. ואעפ"כ נטיית הלב [לפחות שלי] היא שמה שרבינו הבטיח, יש לו כיסוי גם בזמן שאין זה חיוב. אין לך מקור שההבטחה להינצל מעולם התוהו היא דוקא כשהנסיעה היתה חיוב [אולי חילך מ'גדול המצווה ועושה', וכדברי רבינו בשיחות הר"ן קפה שכשהוא מצוה משהו אזי זה נהיה הרבה יותר קשה].

אוצרבלוםא מנותק
                    אוצרבלום
                    לדף הבית
                    אוצרבלוםא מנותק
                    אוצרבלום
                    לדף הבית
                    נערך לאחרונה על ידי

@בדרך ייש"כ
                    אני נגרר להשיב על אף שאין עתותי בידי, אז רק אחדד, גם אני אודך שמה שרבינו הבטיח יש לו כיסוי לנצח, רק אני אומר שאת זה הוא לא הבטיח (כלומר הבטיח למי שיבוא אליו בזמנים שציוה, שזה היה בחייו כנ"ל). ואכתוב עוד בעז"ה בהמשך היום

בדרך
                    1
                    • אוצרבלוםא אוצרבלום

@בדרך ייש"כ
                      אני נגרר להשיב על אף שאין עתותי בידי, אז רק אחדד, גם אני אודך שמה שרבינו הבטיח יש לו כיסוי לנצח, רק אני אומר שאת זה הוא לא הבטיח (כלומר הבטיח למי שיבוא אליו בזמנים שציוה, שזה היה בחייו כנ"ל). ואכתוב עוד בעז"ה בהמשך היום

בדרךב מנותק
                      בדרך
                      לדף הבית
                      בדרךב מנותק
                      בדרך
                      לדף הבית
                      נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

רק אני אומר שאת זה הוא לא הבטיח

את מה הוא לא הבטיח?

0
                      • בדרךב בדרך

@אוצרבלום כתב:

רק אני אומר שאת זה הוא לא הבטיח

את מה הוא לא הבטיח?

אוצרבלוםא מנותק
                        אוצרבלום
                        לדף הבית
                        אוצרבלוםא מנותק
                        אוצרבלום
                        לדף הבית
                        נערך לאחרונה על ידי

@בדרך
                        הבטיח שמי שיבוא ויתראה עימו פא"פ בחייו חיותו באותם ג' זמנים ינצל מעולם התוהו.
                        לא הבטיח שמי שיבוא בג' זמנים אלה אחרי פטירתו יזכה לאותה מעלה ממש רק ע"י ההשתטחות על קברו.

0
                        • אוצרבלוםא אוצרבלום

@בדרך
                          לא הבטיח שמי שיבוא בג' זמנים אלה אחרי פטירתו יזכה לאותה מעלה ממש רק ע"י ההשתטחות על קברו.

בדרךב מנותק
                          בדרך
                          לדף הבית
                          בדרךב מנותק
                          בדרך
                          לדף הבית
                          נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

@בדרך

שוב חזרנו לאותה נקודה.

עבור כולנו האמונה היא שהרבי הולך לפנינו, וכל מה שהוא מצווה ומבטיח, תקף כאז כן עתה לאחר הסתלקותו מסטרא דילן, ואדרבא - ביתר שאת.

כשיהיו עיתותיך בידיך, תכתוב לנו בארוכה. אני משוכנע שכל הצדדים יפיקו מכך תועלת מרובה יותר.

ממתינים.

תגובה 1 תגובה אחרונה
                          אוצרבלום
                          1
                          • אוצרבלוםא מנותק
                            אוצרבלום
                            לדף הבית
                            אוצרבלוםא מנותק
                            אוצרבלום
                            לדף הבית
                            נערך לאחרונה על ידי

@בדרך ראה בלשון ראב"ן אודות מ"ש רבינו שכל תינוק שיהיה אצלו קודם שבע שנים יהיה שמור מן החטא: "וגם נראה לעניות דעתי שהיתה כוונתו גם אחר הסתלקותו", והנה אם כדבריך מדוע הוזקק לשער את כוונת רבינו? הלא כל מה שהוא מצווה ומבטיח תקף בוודאי כאז כן עתה! ומדוע אמר כן דווקא על שיחה זו ולא על שיחת עולם התוהו?
                            אלא שהפשטות היא כמו שכתבתי, שההבטחה המפורשת בשתי השיחות היא למי שיבוא בחיים חיותו, וכלפי לבוא קודם שבע שנים הוא חידוש של ראב"ן מפני הרגש או השגה בעניין זה דייקא, וכפי שמובן שם מדבריו, עיי"ש ודו"ק.

בדרך, הפשוט שבאנשי
                            2
                            • אוצרבלוםא אוצרבלום

@בדרך ראה בלשון ראב"ן אודות מ"ש רבינו שכל תינוק שיהיה אצלו קודם שבע שנים יהיה שמור מן החטא: "וגם נראה לעניות דעתי שהיתה כוונתו גם אחר הסתלקותו", והנה אם כדבריך מדוע הוזקק לשער את כוונת רבינו? הלא כל מה שהוא מצווה ומבטיח תקף בוודאי כאז כן עתה! ומדוע אמר כן דווקא על שיחה זו ולא על שיחת עולם התוהו?
                              אלא שהפשטות היא כמו שכתבתי, שההבטחה המפורשת בשתי השיחות היא למי שיבוא בחיים חיותו, וכלפי לבוא קודם שבע שנים הוא חידוש של ראב"ן מפני הרגש או השגה בעניין זה דייקא, וכפי שמובן שם מדבריו, עיי"ש ודו"ק.

אוצרבלוםא מנותק
                              אוצרבלום
                              לדף הבית
                              אוצרבלוםא מנותק
                              אוצרבלום
                              לדף הבית
                              נערך לאחרונה על ידי

הגע עצמך, אם השיחה הנ"ל היא כפשוטה גם אחרי פטירת רבינו, מדוע לא קיים זאת מוהרנ"ת, ואדרבא, רבים באו אליו לברסלב.

האש שלי תוקד
                              1
                              • אוצרבלוםא אוצרבלום

הגע עצמך, אם השיחה הנ"ל היא כפשוטה גם אחרי פטירת רבינו, מדוע לא קיים זאת מוהרנ"ת, ואדרבא, רבים באו אליו לברסלב.

בדרךב מנותק
                                בדרך
                                לדף הבית
                                בדרךב מנותק
                                בדרך
                                לדף הבית
                                נערך לאחרונה על ידי

@אוצרבלום כתב:

ראה טובות זכרונות אות ח [בהוצאת הקרן, עמ' עב]:

ואף על פי כן ביום ראש חודש למחר, כששמע שסיפרו לו איך שמוהרנ"ת ז"ל עסק עם אנ"ש בדיבורים קדושים מרבינו ז"ל, והשמחה שהיה בעת הסעודה שהיו מסובין שם, אמר הרב ר' שמואל אייזיק, אני הייתי על ציון הקדוש, ומוהרנ"ת ז"ל המשיך את אדמו"ר אז על שמחתם להיות אצלם. והתחרט מאוד על זה שלא היה בצוותא חדא עם אנ"ש בהשיחות של מוהרנ"ת ז"ל, ואחר ראש חודש נסעו כל אחד לדרכו.

תגובה 1 תגובה אחרונה
                                האש שלי תוקד
                                1
                                • ח מנותק
                                  חבר אני
                                  לדף הבית
                                  ח מנותק
                                  חבר אני
                                  לדף הבית
                                  נערך לאחרונה על ידי

לתועלת הציבור הנה המקור:

שָׁמַעְתִּי מֵר' יְשַׁעְיָה שָׁלוֹם שֶׁשָּׁמַע מֵאָבִיו שֶׁפַּעַם אַחַת סִפֵּר רַבֵּנוּ זַ"ל עִמָּהֶם מֵעִנְיַן עוֹלַם הַתֹּהוּ. וְאָז אָמַר עֵצָה לָזֶה שֶׁיִּשָּׁבַע בִּנְקִיטַת חֵפֶץ כָּשֵׁר שֶׁכָּל יְמֵי חַיָּיו לֹא יַעֲבֹר עָלָיו אֶחָד מִשְּׁלֹשָׁה זְמַנִּים הַקְּבוּעִים לִהְיוֹת אֶצְלוֹ. הַיְנוּ עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַל שָׁבוּעוֹת וְעַל שַׁבַּת חֲנֻכָּה, כִּי אָז הָיָה זְמַן קְהִלָּה לַכֹּל. וְהַשְּׁנֵי זְמַנִּים אֲחֵרִים הָיָה הַחִיּוּב רַק עַל אוֹתָם שֶׁאֵינָם רְחוֹקִים מִמְּקוֹמוֹ כָּל כָּךְ. וְהָרְחוֹקִים הָיָה לָהֶם זְמַנִּים אֲחֵרִים, הַיְנוּ שַׁבַּת שִׁירָה, וְשַׁבַּת נַחֲמוּ כִּי אָז הָיָה זַ"ל נוֹסֵעַ אֲלֵיהֶם. וְגַם לִשָּׁבַע שֶׁתֵּכֶף אַחַר הַמִּיתָה וְהַהִסְתַּלְּקוּת הוּא מֻכְרָח לָבֹא אֵלָיו זַ"ל, וְאָז יִהְיֶה הַכֹּל עַל נָכוֹן.

וְסִפֵּר לְעִנְיַן זֶה מַעֲשֶׂה (כִּמְדֻמֶּה שֶׁאָמַר שֶׁכָּתוּב בְּאֵיזֶה פִּנְקָס) שֶׁבְּעִיר אַחַת הָיָה שָׁם אֵיזֶה רַב שֶׁהָיָה לוֹ אַהֲבָה גְּדוֹלָה עִם בַּעַל הַבַּיִת אֶחָד מֵהָעִיר. פַּעַם אַחַת נִתְקַשְּׁרוּ בִּתְקִיעַת כַּף שֶׁכָּל מִי שֶׁיִּסְתַּלֵּק קֹדֶם יָבוֹא וִיסַפֵּר לַחֲבֵרוֹ מֵהַנַּעֲשֶׂה עִמּוֹ. וְנִסְתַּלֵּק הָרַב מִקֹּדֶם וְנִשְׁתַּהָה הַדָּבָר עֶשֶׂר שָׁנִים. וְהִגִּיעַ עֵת הִסְתַּלְּקוּת הַבַּעַל הַבַּיִת הַנַּ"ל, וְסִפֵּר אֶת הַדָּבָר לִבְנוֹ וּמָסַר לוֹ כֹּחַ הַתְּקִיעַת כַּף, וְנִשְׁתַּהָה עוֹד עֲשָׂרָה שָׁנִים, וְנִסְתַּלֵּק גַּם הַבֵּן וּמָסַר הַתְּקִיעַת כַּף לִבְנוֹ וְנִשְׁתַּהָה עוֹד שְׁמוֹנֶה שָׁנִים, וּבָא הָרַב הַנַּ"ל בַּחֲלוֹם לְבֶן בְּנוֹ הַנַּ"ל וְסִפֵּר לוֹ מַה שֶּׁעָבַר עָלָיו. בְּעֵת שֶׁהִנִּיחוּ אוֹתוֹ בַּקֶּבֶר נִדְמָה לוֹ שֶׁהוּא חָזָק וּבָרִיא עַל כָּל אֵבָרָיו, וּמַה זֹּאת שֶׁיַּעֲשׂוּ עָוֶל כָּזֶה לִקַּח אָדָם חַי וּבָרִיא וּלְקָבְרוֹ בְּחַיָּיו, רַק מַה לַּעֲשׂוֹת, אַחַר כָּךְ בָּא עַל דַּעְתּוֹ לְנַסּוֹת אֶת עַצְמוֹ אוּלַי יוּכַל לַעֲלוֹת מִקִּבְרוֹ. וְנִדְמָה לוֹ שֶׁהֵרִים אֶת הַגּוֹלֵל עִם עֲפַר הַקֶּבֶר וַיֵּצֵא מִקִּבְרוֹ. רַק אֵיךְ אֶפְשָׁר לִכָּנֵס לָעִיר הֲלֹא הוּא מְלֻבָּשׁ בְּתַכְרִיכִין שֶׁל מֵתִים. וְהָיָה בְּדַעְתּוֹ לְהַמְתִּין עַד חֶשְׁכַת לַיְלָה בֵּין הַשְּׁמָשׁוֹת, וְאָז יִכָּנֵס לְבֵיתוֹ, וּמֵרָחוֹק הִסְתַּכֵּל עַל הָעִיר וְהִכִּיר אֶת הַבָּתִּים, וְגַם אֶת בֵּיתוֹ הִכִּיר. אַחַר כָּךְ בָּא עַל דַּעְתּוֹ כִּי אִי אֶפְשָׁר לוֹ לִכָּנֵס כָּךְ אַף לְבֵיתוֹ, כִּי יִפְחֲדוּ בְּנֵי בֵּיתוֹ. בְּתוֹךְ כָּךְ נִדְמָה לוֹ שֶׁהוֹלֵךְ סַרְסוּר (טֶענְדְלֶער) וְנוֹשֵׂא מַלְבּוּשִׁים, וְיֵשׁ לוֹ גַּם מַלְבּוּשִׁים שֶׁשַּׁיָּכִים לוֹ כְּמַלְבּוּשֵׁי הָרַבָּנִים. וְדִבֵּר עִמּוֹ אוּלַי יַעֲשֶׂה עִמּוֹ חִלּוּף עַל הַתַּכְרִיכִים כִּי הֵם טוֹבִים וַחֲדָשִׁים עֲדַיִן, וְזֶה יוֹם אֶחָד שֶׁלְּבָשָׁם. וְהִסְכִּים הַסַּרְסוּר וְנָתַן לוֹ הַמַּלְבּוּשִׁים וְנִכְנַס לָעִיר. כְּשֶׁנִּכְנַס רָאָה שֶׁאֵין זֶה הָעִיר שֶׁלּוֹ, כִּי יֵשׁ שָׁם בָּתִּים אֲחֵרִים. וְסָבַר בְּדַעְתּוֹ אוּלַי טָעָה וְנִתְעָה לְאֵיזֶה עִיר אַחֶרֶת קְרוֹבָה. בְּתוֹךְ כָּךְ נִשְׁתַּהָה קְצָת לְתוֹךְ הַלַּיְלָה וּבְכָל בֵּית הָעִיר כִּבּוּ אֶת הַנֵּרוֹת כַּנָּהוּג, רַק בַּבַּיִת אֶחָד הֵאִיר עֲדַיִן. וְנִכְנַס לְבַיִת זֶה וְהוּא רָעֵב מְאֹד כְּשֶׁנִּכְנַס רָאָה שֶׁשָּׁם הוּא (גָּארְקֶעךְ) בֵּית תַּבְשִׁיל. וְשָׁאַל יֵשׁ כָּאן מַה לֶּאֱכֹל וְהֵשִׁיבוּ לוֹ יֵשׁ, אֲבָל יֵשׁ לְךָ מָעוֹת הֵשִׁיב אֵין לִי. אָמְרוּ לוֹ בְּכָאן אֵין אֹכֶל בְּלִי מָעוֹת כִּי הוּא גָּארְקֶעךְ, וַיֵּצֵא בְּפַחֵי נֶפֶשׁ. בְּתוֹךְ כָּךְ הֵאִיר הַיּוֹם, כִּי אָז הָיָה לֵילוֹת הַקַּיִץ וְרָאָה מֵרָחוֹק שְׁנֵי אֲנָשִׁים וְיֵשׁ לָהֶם אֵיזֶה דִּין וּדְבָרִים בֵּינֵיהֶם. וְנִתְקָרֵב אֲלֵיהֶם וּפָסַק לָהֶם דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי (כָּךְ סִפֵּר זַ"ל), וְנָתַן לוֹ אֶחָד שְׁנֵי זָהָב וְנִכְנַס לְגָארְקֶעךְ וְצִוָּה לָתֵת לוֹ אֹכֶל וּמָזְגוּ לוֹ קְצָת יַי"שׁ וְרָצָה לִשְׁתּוֹת. בְּתוֹךְ כָּךְ בָּאוּ שְׁנֵי שְׁלִיחִים וְאָמְרוּ הַבֵּית דִּין שָׁלַח אַחֲרֶיךָ לֵילֵךְ תֵּכֶף וּמֻכְרָח לֵילֵךְ עִמָּהֶם. כְּשֶׁבָּא אֶל הַבֵּית דִּין, נִתְרַגְּזוּ עָלָיו הַבֵּית דִּין מְאֹד וְשָׁאֲלוּ אוֹתוֹ מַדּוּעַ בָּאתָ לְכָאן אִישׁ זָר לִפְסֹק בְּכָאן דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי. כַּמָּה זְמַן מַמְתִּינִים אֲנַחְנוּ לָזֶה שֶׁיָּבוֹא לְפָנֵינוּ דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי, וְעַכְשָׁו בָּאתָ לְכָאן וּפָסַקְתָּ דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי. וְצִוּוּ לְחַפֵּשׂ אוֹתוֹ אוּלַי לָקַח שֹׁחַד וְחִפְּשׂוּ אֶצְלוֹ וּמָצְאוּ שְׁנֵי זְהוּבִים הַנַּ"ל וּפָסְקוּ הַבֵּית דִּין עָלָיו לְהַעֲבִיר וּלְהַפְשִׁיט מֵעָלָיו כָּל הַמַּלְבּוּשִׁים וְלִדְחֹף אוֹתוֹ לַחוּץ עָרֹם, וְעָשׂוּ כָּךְ. וְהָיָה לוֹ לְהָרַב הַנַּ"ל צַעַר גָּדוֹל מִזֶּה וְאָמַר בְּדַעְתּוֹ שֶׁטּוֹב לְפָנָיו לֵילֵךְ וְלַחֲזֹר אֶל קִבְרוֹ כִּי מֵחַיִּים כָּאֵלּוּ טוֹב מֵהֶם הַמָּוֶת. אֲבָל אֵיךְ חוֹזְרִים אֶל הַקֶּבֶר הֲלֹא אֵין לוֹ תַּכְרִיכִים, בְּתוֹךְ כָּךְ הִתְחִיל אֶחָד לִטְעֹן בִּשְׁבִילוֹ עַד מָתַי יְצַעֲרוּ אוֹתוֹ כָּל כָּךְ, יִקְּחוּ אוֹתוֹ לְמִשְׁפָּט וִיקַבֵּל אֶת דִּינוֹ וְיִפָּטֵר (וְאָמַר רַבֵּנוּ זַ"ל מִסְּתָמָא הַזְּכֻיּוֹת שֶׁלּוֹ טָעֲנוּ כָּךְ בִּשְׁבִילוֹ), וְהֵשִׁיבוּ כִּי אִי אֶפְשָׁר לְקָרֵב אוֹתוֹ עֲדַיִן אֶל הַמִּשְׁפָּט מֵחֲמַת הַתְּקִיעַת כַּף שֶׁנָּתַן בְּזֶה הָעוֹלָם, וּמֻכְרָח מִקֹּדֶם לֵילֵךְ וּלְהוֹדִיעַ וּלְהִפָּטֵר מֵהַתְּקִיעַת כַּף. וְאָז הָלַךְ וְהוֹדִיעַ לְבֶן בְּנוֹ אַחַר עֶשְׂרִים וּשְׁמוֹנֶה שָׁנִים כַּנַּ"ל.

(אָמַר הַמּוֹצִיא לָאוֹר: שָׁמַעְתִּי בְּאוּמֶין מֵאַנְשֵׁי שְׁלוֹמֵנוּ, שֶׁרַבֵּנוּ זַ"ל סִיֵּם כָּךְ, אֲבָל מִי שֶׁזָּכָה לִהְיוֹת אֶצְלִי הַשְּׁלֹשָׁה פְּעָמִים בַּשָּׁנָה, הַיְנוּ רֹאשׁ הַשָּׁנָה שָׁבוּעוֹת שַׁבַּת חֲנֻכָּה יִנָּצֵל מֵעוֹלַם הַתֹּהוּ. ה' יַצִּילֵנוּ אָמֵן): (כוכ"א סוף שו"ס)

אם איני טועה 'המוציא לאור' זה ר' שמואל הורביץ.

בתחילת השיחה משמע שֶׁכָּל יְמֵי חַיָּיו לֹא יַעֲבֹר עָלָיו אֶחָד מִשְּׁלֹשָׁה זְמַנִּים הַקְּבוּעִים לִהְיוֹת אֶצְלוֹ. הַיְנוּ עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַל שָׁבוּעוֹת וְעַל שַׁבַּת חֲנֻכָּה, ואילו מהערת המוציא לאור משמע קצת אפי' פעם אחת שיהיה הג' הזמנים.

(אגב לדברי הסובר שזה גם אחר הסתלקותו, האם יסבור שיש גם היום להשבע על זה? היינו חוץ מהשבועה לבוא אליו אחר הפטירה, -שנידונה רבות באשכול עצת השבועה והאם השבועות כרוכות זו בזו?)

ח אוצרבלוםא פ 3 תגובות תגובה אחרונה
                                  0
                                  • ח חבר אני

לתועלת הציבור הנה המקור:

שָׁמַעְתִּי מֵר' יְשַׁעְיָה שָׁלוֹם שֶׁשָּׁמַע מֵאָבִיו שֶׁפַּעַם אַחַת סִפֵּר רַבֵּנוּ זַ"ל עִמָּהֶם מֵעִנְיַן עוֹלַם הַתֹּהוּ. וְאָז אָמַר עֵצָה לָזֶה שֶׁיִּשָּׁבַע בִּנְקִיטַת חֵפֶץ כָּשֵׁר שֶׁכָּל יְמֵי חַיָּיו לֹא יַעֲבֹר עָלָיו אֶחָד מִשְּׁלֹשָׁה זְמַנִּים הַקְּבוּעִים לִהְיוֹת אֶצְלוֹ. הַיְנוּ עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַל שָׁבוּעוֹת וְעַל שַׁבַּת חֲנֻכָּה, כִּי אָז הָיָה זְמַן קְהִלָּה לַכֹּל. וְהַשְּׁנֵי זְמַנִּים אֲחֵרִים הָיָה הַחִיּוּב רַק עַל אוֹתָם שֶׁאֵינָם רְחוֹקִים מִמְּקוֹמוֹ כָּל כָּךְ. וְהָרְחוֹקִים הָיָה לָהֶם זְמַנִּים אֲחֵרִים, הַיְנוּ שַׁבַּת שִׁירָה, וְשַׁבַּת נַחֲמוּ כִּי אָז הָיָה זַ"ל נוֹסֵעַ אֲלֵיהֶם. וְגַם לִשָּׁבַע שֶׁתֵּכֶף אַחַר הַמִּיתָה וְהַהִסְתַּלְּקוּת הוּא מֻכְרָח לָבֹא אֵלָיו זַ"ל, וְאָז יִהְיֶה הַכֹּל עַל נָכוֹן.

וְסִפֵּר לְעִנְיַן זֶה מַעֲשֶׂה (כִּמְדֻמֶּה שֶׁאָמַר שֶׁכָּתוּב בְּאֵיזֶה פִּנְקָס) שֶׁבְּעִיר אַחַת הָיָה שָׁם אֵיזֶה רַב שֶׁהָיָה לוֹ אַהֲבָה גְּדוֹלָה עִם בַּעַל הַבַּיִת אֶחָד מֵהָעִיר. פַּעַם אַחַת נִתְקַשְּׁרוּ בִּתְקִיעַת כַּף שֶׁכָּל מִי שֶׁיִּסְתַּלֵּק קֹדֶם יָבוֹא וִיסַפֵּר לַחֲבֵרוֹ מֵהַנַּעֲשֶׂה עִמּוֹ. וְנִסְתַּלֵּק הָרַב מִקֹּדֶם וְנִשְׁתַּהָה הַדָּבָר עֶשֶׂר שָׁנִים. וְהִגִּיעַ עֵת הִסְתַּלְּקוּת הַבַּעַל הַבַּיִת הַנַּ"ל, וְסִפֵּר אֶת הַדָּבָר לִבְנוֹ וּמָסַר לוֹ כֹּחַ הַתְּקִיעַת כַּף, וְנִשְׁתַּהָה עוֹד עֲשָׂרָה שָׁנִים, וְנִסְתַּלֵּק גַּם הַבֵּן וּמָסַר הַתְּקִיעַת כַּף לִבְנוֹ וְנִשְׁתַּהָה עוֹד שְׁמוֹנֶה שָׁנִים, וּבָא הָרַב הַנַּ"ל בַּחֲלוֹם לְבֶן בְּנוֹ הַנַּ"ל וְסִפֵּר לוֹ מַה שֶּׁעָבַר עָלָיו. בְּעֵת שֶׁהִנִּיחוּ אוֹתוֹ בַּקֶּבֶר נִדְמָה לוֹ שֶׁהוּא חָזָק וּבָרִיא עַל כָּל אֵבָרָיו, וּמַה זֹּאת שֶׁיַּעֲשׂוּ עָוֶל כָּזֶה לִקַּח אָדָם חַי וּבָרִיא וּלְקָבְרוֹ בְּחַיָּיו, רַק מַה לַּעֲשׂוֹת, אַחַר כָּךְ בָּא עַל דַּעְתּוֹ לְנַסּוֹת אֶת עַצְמוֹ אוּלַי יוּכַל לַעֲלוֹת מִקִּבְרוֹ. וְנִדְמָה לוֹ שֶׁהֵרִים אֶת הַגּוֹלֵל עִם עֲפַר הַקֶּבֶר וַיֵּצֵא מִקִּבְרוֹ. רַק אֵיךְ אֶפְשָׁר לִכָּנֵס לָעִיר הֲלֹא הוּא מְלֻבָּשׁ בְּתַכְרִיכִין שֶׁל מֵתִים. וְהָיָה בְּדַעְתּוֹ לְהַמְתִּין עַד חֶשְׁכַת לַיְלָה בֵּין הַשְּׁמָשׁוֹת, וְאָז יִכָּנֵס לְבֵיתוֹ, וּמֵרָחוֹק הִסְתַּכֵּל עַל הָעִיר וְהִכִּיר אֶת הַבָּתִּים, וְגַם אֶת בֵּיתוֹ הִכִּיר. אַחַר כָּךְ בָּא עַל דַּעְתּוֹ כִּי אִי אֶפְשָׁר לוֹ לִכָּנֵס כָּךְ אַף לְבֵיתוֹ, כִּי יִפְחֲדוּ בְּנֵי בֵּיתוֹ. בְּתוֹךְ כָּךְ נִדְמָה לוֹ שֶׁהוֹלֵךְ סַרְסוּר (טֶענְדְלֶער) וְנוֹשֵׂא מַלְבּוּשִׁים, וְיֵשׁ לוֹ גַּם מַלְבּוּשִׁים שֶׁשַּׁיָּכִים לוֹ כְּמַלְבּוּשֵׁי הָרַבָּנִים. וְדִבֵּר עִמּוֹ אוּלַי יַעֲשֶׂה עִמּוֹ חִלּוּף עַל הַתַּכְרִיכִים כִּי הֵם טוֹבִים וַחֲדָשִׁים עֲדַיִן, וְזֶה יוֹם אֶחָד שֶׁלְּבָשָׁם. וְהִסְכִּים הַסַּרְסוּר וְנָתַן לוֹ הַמַּלְבּוּשִׁים וְנִכְנַס לָעִיר. כְּשֶׁנִּכְנַס רָאָה שֶׁאֵין זֶה הָעִיר שֶׁלּוֹ, כִּי יֵשׁ שָׁם בָּתִּים אֲחֵרִים. וְסָבַר בְּדַעְתּוֹ אוּלַי טָעָה וְנִתְעָה לְאֵיזֶה עִיר אַחֶרֶת קְרוֹבָה. בְּתוֹךְ כָּךְ נִשְׁתַּהָה קְצָת לְתוֹךְ הַלַּיְלָה וּבְכָל בֵּית הָעִיר כִּבּוּ אֶת הַנֵּרוֹת כַּנָּהוּג, רַק בַּבַּיִת אֶחָד הֵאִיר עֲדַיִן. וְנִכְנַס לְבַיִת זֶה וְהוּא רָעֵב מְאֹד כְּשֶׁנִּכְנַס רָאָה שֶׁשָּׁם הוּא (גָּארְקֶעךְ) בֵּית תַּבְשִׁיל. וְשָׁאַל יֵשׁ כָּאן מַה לֶּאֱכֹל וְהֵשִׁיבוּ לוֹ יֵשׁ, אֲבָל יֵשׁ לְךָ מָעוֹת הֵשִׁיב אֵין לִי. אָמְרוּ לוֹ בְּכָאן אֵין אֹכֶל בְּלִי מָעוֹת כִּי הוּא גָּארְקֶעךְ, וַיֵּצֵא בְּפַחֵי נֶפֶשׁ. בְּתוֹךְ כָּךְ הֵאִיר הַיּוֹם, כִּי אָז הָיָה לֵילוֹת הַקַּיִץ וְרָאָה מֵרָחוֹק שְׁנֵי אֲנָשִׁים וְיֵשׁ לָהֶם אֵיזֶה דִּין וּדְבָרִים בֵּינֵיהֶם. וְנִתְקָרֵב אֲלֵיהֶם וּפָסַק לָהֶם דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי (כָּךְ סִפֵּר זַ"ל), וְנָתַן לוֹ אֶחָד שְׁנֵי זָהָב וְנִכְנַס לְגָארְקֶעךְ וְצִוָּה לָתֵת לוֹ אֹכֶל וּמָזְגוּ לוֹ קְצָת יַי"שׁ וְרָצָה לִשְׁתּוֹת. בְּתוֹךְ כָּךְ בָּאוּ שְׁנֵי שְׁלִיחִים וְאָמְרוּ הַבֵּית דִּין שָׁלַח אַחֲרֶיךָ לֵילֵךְ תֵּכֶף וּמֻכְרָח לֵילֵךְ עִמָּהֶם. כְּשֶׁבָּא אֶל הַבֵּית דִּין, נִתְרַגְּזוּ עָלָיו הַבֵּית דִּין מְאֹד וְשָׁאֲלוּ אוֹתוֹ מַדּוּעַ בָּאתָ לְכָאן אִישׁ זָר לִפְסֹק בְּכָאן דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי. כַּמָּה זְמַן מַמְתִּינִים אֲנַחְנוּ לָזֶה שֶׁיָּבוֹא לְפָנֵינוּ דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי, וְעַכְשָׁו בָּאתָ לְכָאן וּפָסַקְתָּ דִּין תּוֹרָה אֲמִתִּי. וְצִוּוּ לְחַפֵּשׂ אוֹתוֹ אוּלַי לָקַח שֹׁחַד וְחִפְּשׂוּ אֶצְלוֹ וּמָצְאוּ שְׁנֵי זְהוּבִים הַנַּ"ל וּפָסְקוּ הַבֵּית דִּין עָלָיו לְהַעֲבִיר וּלְהַפְשִׁיט מֵעָלָיו כָּל הַמַּלְבּוּשִׁים וְלִדְחֹף אוֹתוֹ לַחוּץ עָרֹם, וְעָשׂוּ כָּךְ. וְהָיָה לוֹ לְהָרַב הַנַּ"ל צַעַר גָּדוֹל מִזֶּה וְאָמַר בְּדַעְתּוֹ שֶׁטּוֹב לְפָנָיו לֵילֵךְ וְלַחֲזֹר אֶל קִבְרוֹ כִּי מֵחַיִּים כָּאֵלּוּ טוֹב מֵהֶם הַמָּוֶת. אֲבָל אֵיךְ חוֹזְרִים אֶל הַקֶּבֶר הֲלֹא אֵין לוֹ תַּכְרִיכִים, בְּתוֹךְ כָּךְ הִתְחִיל אֶחָד לִטְעֹן בִּשְׁבִילוֹ עַד מָתַי יְצַעֲרוּ אוֹתוֹ כָּל כָּךְ, יִקְּחוּ אוֹתוֹ לְמִשְׁפָּט וִיקַבֵּל אֶת דִּינוֹ וְיִפָּטֵר (וְאָמַר רַבֵּנוּ זַ"ל מִסְּתָמָא הַזְּכֻיּוֹת שֶׁלּוֹ טָעֲנוּ כָּךְ בִּשְׁבִילוֹ), וְהֵשִׁיבוּ כִּי אִי אֶפְשָׁר לְקָרֵב אוֹתוֹ עֲדַיִן אֶל הַמִּשְׁפָּט מֵחֲמַת הַתְּקִיעַת כַּף שֶׁנָּתַן בְּזֶה הָעוֹלָם, וּמֻכְרָח מִקֹּדֶם לֵילֵךְ וּלְהוֹדִיעַ וּלְהִפָּטֵר מֵהַתְּקִיעַת כַּף. וְאָז הָלַךְ וְהוֹדִיעַ לְבֶן בְּנוֹ אַחַר עֶשְׂרִים וּשְׁמוֹנֶה שָׁנִים כַּנַּ"ל.

(אָמַר הַמּוֹצִיא לָאוֹר: שָׁמַעְתִּי בְּאוּמֶין מֵאַנְשֵׁי שְׁלוֹמֵנוּ, שֶׁרַבֵּנוּ זַ"ל סִיֵּם כָּךְ, אֲבָל מִי שֶׁזָּכָה לִהְיוֹת אֶצְלִי הַשְּׁלֹשָׁה פְּעָמִים בַּשָּׁנָה, הַיְנוּ רֹאשׁ הַשָּׁנָה שָׁבוּעוֹת שַׁבַּת חֲנֻכָּה יִנָּצֵל מֵעוֹלַם הַתֹּהוּ. ה' יַצִּילֵנוּ אָמֵן): (כוכ"א סוף שו"ס)

בתחילת השיחה משמע שֶׁכָּל יְמֵי חַיָּיו לֹא יַעֲבֹר עָלָיו אֶחָד מִשְּׁלֹשָׁה זְמַנִּים הַקְּבוּעִים לִהְיוֹת אֶצְלוֹ. הַיְנוּ עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַל שָׁבוּעוֹת וְעַל שַׁבַּת חֲנֻכָּה, ואילו מהערת המוציא לאור משמע קצת אפי' פעם אחת שיהיה הג' הזמנים.

(אגב לדברי הסובר שזה גם אחר הסתלקותו, האם יסבור שיש גם היום להשבע על זה? היינו חוץ מהשבועה לבוא אליו אחר הפטירה, -שנידונה רבות באשכול עצת השבועה והאם השבועות כרוכות זו בזו?)

ח מנותק
                                    חבר אני
                                    לדף הבית
                                    ח מנותק
                                    חבר אני
                                    לדף הבית
                                    נערך לאחרונה על ידי חבר אני

חבר-אני כתב:

היינו: או כל ימי חיינו -בכל שנה לנסוע בג' זמנים, או פעם א' בחיים את הג' זמנים.
                                    או אולי הכוונה ל"כל ימי חייו" של רבינו?

תגובה 1 תגובה אחרונה
                                    0
                                    • ח חבר אני

לתועלת הציבור הנה המקור:

אוצרבלוםא מנותק
                                      אוצרבלום
                                      לדף הבית
                                      אוצרבלוםא מנותק
                                      אוצרבלום
                                      לדף הבית
                                      נערך לאחרונה על ידי

@חבר-אני כתב:

(כוכ"א סוף שו"ס)

כפי שכבר הערתי, 'שיחות וסיפורים' הוא ספר בפני עצמו ואינו חלק מ'כוכבי אור', הגם שיש שהדפיסו אותם יחד.
                                      עכ"פ שיחה זו היא העתקה מכת"י הרב מטשעהרין, ולא מדברי המחבר שו"ס ה"ה ראבר"נ.

@חבר-אני כתב:

אם איני טועה 'המוציא לאור' זה ר' שמואל הורביץ

כן, המו"ל שיחות וסיפורים הוא רש"ה.

@חבר-אני כתב:

בתחילת השיחה משמע שֶׁכָּל יְמֵי חַיָּיו לֹא יַעֲבֹר עָלָיו אֶחָד מִשְּׁלֹשָׁה זְמַנִּים הַקְּבוּעִים לִהְיוֹת אֶצְלוֹ. הַיְנוּ עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַל שָׁבוּעוֹת וְעַל שַׁבַּת חֲנֻכָּה, ואילו מהערת המוציא לאור משמע קצת אפי' פעם אחת שיהיה הג' הזמנים

חשבתי שתעיר על סתירה יותר מובהקת, שבתחילת השיחה (שמקורה כאמור מכת"י הרב מטשעהרין) כתוב שהעצה היא "שישבע בנקיטת חפץ כשר שכל ימי חייו לא יעבור עליו אחד משלושה זמנים הקבועים וכו'", ובהערת המו"ל מספיק שיהיה אצלו ז"ל הג"פ בשנה, וא"צ להשבע ע"כ.

וכדברי רש"ה היא קבלתנו מרלוי"צ (בלשון מעט אחרת), כ"ז מבואר היטב בשיש"ק ח"א סי' רמ"ו.

ואת השאלה לגבי לדברי הסובר וכו' - אשאיר זאת לסובר.

תגובה 1 תגובה אחרונה
                                      חבר אני, בדרך
                                      2
                                      • בדרךב מנותק
                                        בדרך
                                        לדף הבית
                                        בדרךב מנותק
                                        בדרך
                                        לדף הבית
                                        נערך לאחרונה על ידי

מצאתי דבר נפלא בהיסח הדעת היום, מדי עוברי על הימי שמואל.

בפרק נה של ימי שמואל קמא, הוא כותב:

"וברוך ה' כבר זכיתי אז להיות השלושה חיובים אצל רבינו, שקבלה מרבינו שמי שהוא אצלו ג' פעמים אלו בודאי יהא ניצול מעולם התוהו, ויש מעשה על זה".

למדנו מדבריו:

א. שההבטחה להינצל מעולם התוהו למי שיהיה אצל הג' זמנים נוהגת גם אחר הסתלקותו של רבינו.

ב. שההבטחה נוהגת [עכ"פ בזמננו] כבר במי שזכה להיות פעם אחת את השלושה זמנים הללו [וזו רבותא גדולה יותר מההבטחה שבחיי רבינו, שהבטיח למי שיהיה תמיד אצלו באלו הזמנים].

ג. במקרה של רש"ה, הוא כותב זאת אחרי שבועות, כשזה היה המועד השלישי שלו באומן - הוא הגיע לפני ר"ה, והיה בראש השנה, שבת חנוכה ושבועות. ממילא פש גבן לבירורי אם צריך שיהיו כל המועדים בשנה אחת, או עכ"פ ברצף [למשל: שבועות, ר"ה, חנוכה].

אוצרבלוםא פ 2 תגובות תגובה אחרונה
                                        חבר אני, הפשוט שבאנשי
                                        2
                                        • בדרךב בדרך

מצאתי דבר נפלא בהיסח הדעת היום, מדי עוברי על הימי שמואל.

בפרק נה של ימי שמואל קמא, הוא כותב:

"וברוך ה' כבר זכיתי אז להיות השלושה חיובים אצל רבינו, שקבלה מרבינו שמי שהוא אצלו ג' פעמים אלו בודאי יהא ניצול מעולם התוהו, ויש מעשה על זה".

למדנו מדבריו:

א. שההבטחה להינצל מעולם התוהו למי שיהיה אצל הג' זמנים נוהגת גם אחר הסתלקותו של רבינו.

ב. שההבטחה נוהגת [עכ"פ בזמננו] כבר במי שזכה להיות פעם אחת את השלושה זמנים הללו [וזו רבותא גדולה יותר מההבטחה שבחיי רבינו, שהבטיח למי שיהיה תמיד אצלו באלו הזמנים].

ג. במקרה של רש"ה, הוא כותב זאת אחרי שבועות, כשזה היה המועד השלישי שלו באומן - הוא הגיע לפני ר"ה, והיה בראש השנה, שבת חנוכה ושבועות. ממילא פש גבן לבירורי אם צריך שיהיו כל המועדים בשנה אחת, או עכ"פ ברצף [למשל: שבועות, ר"ה, חנוכה].

אוצרבלוםא מנותק
                                          אוצרבלום
                                          לדף הבית
                                          אוצרבלוםא מנותק
                                          אוצרבלום
                                          לדף הבית
                                          נערך לאחרונה על ידי

@בדרך כתב:

אכן משמע שהוא הבין כך. אמנם אנו לא קיבלנו לעשות מעשינו עפ"י השגותיו והרגשיו של אותו חסידא ופרישא זצ"ל, כי אם לצאת בעקבי הצאן עפ"י התורה שנמסרה בע"פ בתכלית הדיוק דרך ראב"ן ורלוי"צ, ותו לא מידי.
                                          [ואגב, אין לי נגיעה בדבר זה, כי ב"ה זכיתי להיות ולהשתטח בג' זמנים הנ"ל, גם בשנה אחת, יותר מפעם אחת].

@בדרך כתב:

[וזו רבותא גדולה יותר מההבטחה שבחיי רבינו, שהבטיח למי שיהיה תמיד אצלו באלו הזמנים]

כאמור לעיל, הלשון "שכל ימי חייו לא יעבור עליו אחד מג' זמנים הקבועים וכו'" - היא גירסת הרב מטשעהרין בכת"י, אך לפי רש"ה עצמו שם בשו"ס, וכן לפי רלוי"צ כמובא שם בשיש"ק, לשון רבינו היתה שדי בפעם אחת (והיינו בחיי רבינו, ככל המבואר).

בדרךב מדלג על ההריםמ 2 תגובות תגובה אחרונה
                                          0

שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.

נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.

בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗

הרשמה התחברות
                                          תגובה
                                          • תגובה כנושא
                                          התחברו כדי לפרסם תגובה
                                          • מהישן לחדש
                                          • מהחדש לישן
                                          • הכי הרבה הצבעות

• התחברות

• אין לך חשבון עדיין? הרשמה

• התחברו או הירשמו כדי לחפש.
                                          • פוסט ראשון
                                            פוסט אחרון