ויהי בישורון מלך
-
נראה לי שהקטע הזה קשור למה שרבנו מביא לפני כן על הענווה של משה
שהוא היה מלך והיה לו ענווה
שהוא ירש את המלכות בגלל שהוא היה אין.
אבל באמת לא ברור מה רבנו בא לומר בקטע הזה. מה הוא מוסיף ומחדש
אשרנו -
-
אני מודע לכך שמה שאני כותב קצת רחוק ואולי אני אשתדל בהמשך להסביר יותר בהרחבה איך זה קשור לכל מהלך התורה, אבל ידוע שדינ"א זה אותם אותיות של שם אדנ"י, ולמרות שרבינו לא עוסק במפורש בשם זה בתורה, אבל העלאת המלכות קשורה גם לשם זה.
בעז"ה בהמשך אני אוכל להסביר יותר. -
חוץ מזה, יש כאן קושי להסביר שבאמת הכל מדבר על משה רבינו, שהרי הפסוק ענווים ירשו ארץ מדבר בפשט על ארץ ישראל, ומשה רבינו לא נכנס לארץ ישראל, בגלל הכאת הצור, וזה באמת פלא, שה' מחל לעוונות של עם ישראל בגלל ענוותנותו של משה רבינו, אבל למה הוא לא כיפר את החטא והשגיאה הדקה שהייתה למשה רבינו, עד כדי שהעניו הגדול מכולם, לא זכה לרשת את הארץ
-
חוץ מזה, יש כאן קושי להסביר שבאמת הכל מדבר על משה רבינו, שהרי הפסוק ענווים ירשו ארץ מדבר בפשט על ארץ ישראל, ומשה רבינו לא נכנס לארץ ישראל, בגלל הכאת הצור, וזה באמת פלא, שה' מחל לעוונות של עם ישראל בגלל ענוותנותו של משה רבינו, אבל למה הוא לא כיפר את החטא והשגיאה הדקה שהייתה למשה רבינו, עד כדי שהעניו הגדול מכולם, לא זכה לרשת את הארץ
אולי זה גופא תכלית הביטול והענוה
שהוא אפילו לא זכה להכנס לא"י ובכל אופן........... -
מה שנראה לי זה שרבינו מדבר כאן על השלימו של התורה שהמלכות עולה לשורשה דהיינו שמשה שהוא העניו ושורש המלכות נעשה למלך וזה אחד הפי' ברש"י שם
וזה ממש ענוים ירשו ארץ שהיא המלכות ודווקא הענווים שהם בחי' אין שורש המלכות הם יורשים את הארץ
ומה שמשה לא נכנס לארץ זה נראה לי שלא נכלל בשלימות בחייו רק בפטירתו וד"ל -
באמת קטע קשה להבנה, אך בשום לב לעניין שרביה"ק מביאו לאחר מעשה העגל, שביקש משה מהקב"ה שיסלח לכלל ישראל אע"פ שלא נעשה ווידוי דברים לפני ת"ח ולכאורה לא היה צריך להזקק לחטא הזה, אומנם באלו הפסוקים מבואר שמלבד התיקון שעושה הת"ח בעצמותיו של החוטא ע"י ווידוי דברים, עוד עושה שממתיק הדינים הקשים הנגרמים מהחטא.
-
יש כאן קושי בקטע הזה
רבינו מביא שלוש פסוקים
הכי מובן אם קוראים אותם מהסוף להתחלה
דהיינו
להתחיל מהארץ מתקוממה לו
אחר כך וענווים ירשו ארץ
ואחר כך ויהי בישורון מלך -
וזה (דברים לג): "ויהי בישרון מלך", הינו שמלכות עלה לשרשה
רשי במקום מפרש שמלך מוסב על על הקב''ה
לעומת זאת רשי בפרשת בהעלותך אומר שמלך מוסב על משה
ה''היינו'' של רבינו בא להסביר ששני הפירושים הללו הם פירוש אחד
אני חושב שזה מה שהפל''ח על המקום בא לומר
מה שמאוד יפה הוא הכינוי של ישראל דווקא כאן בשם ישורון
שלפי רוב הפירושים[רמב''ן על המקום ועוד] נקראים כך ישראל משום שהם הולכים בדרך ישר
ולפי תורה ד מובן שכשהמלכות עלה לשרשה
היינו וידוי דברים
על-ידי-זה התלמיד חכם מדריך אותו בדרך ישר לפי שרש נשמתו -
אולי
מיד בסעיף ב
שרבנו מודיע שהמלכות נפלה וצריך להעלות אותה ואזי יתקיים כי מלך כל הארץ אלוהים
אפשר להבין שמיד שאדם יוצא לאוויר העולם המשימה שלו היא "זרקא" לעשות תשובה ולשוב לאתר דאינטילת מתמן
וכשרואה את הצדיק בבחינת בישורון מלך
גם הצדיק מסתכל ועוסק בתיקונו
וזה ויהי בישורון מלך היינו שמלכות עלה לשורשה
(כשיש את העיניים והתקרבות לצדיק המלכות עולה למקומה הראוי)
כמו שכתוב וענווים ירשו ארץ וארץ הוא דינא דמלכותא כמו שכתוב ארץ מתקוממה לו
ארץ שהיה מידה התחתונה ורומזת על נפילתה ממקום הקדושה
והעבודה להרים אותה שענווים ירשו ארץ שהצדיק יסוד העולם יגלה לכל באי עולם ויראה להם בדעת כי רק לאלוהים המלכות ולא לכל מיני שרלטנים שמקבלים את כוחם מהעבירות שמגיעות מישות וגאווה שרוצה מה שהשם יתברך לא רוצה וכשמתקרב ורואה את עצמו עם הצדיק שזכה להיות עניו מאוד
מיד ארץ מתקוממה וננערת לצור חוצבה...
שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.
נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.
בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗
הרשמה התחברות