לימוד זכות על עצמי
-
נראה לי שצריך כרגע בדברי רבינו שהבחירה בפשיטות, אם רוצה עושה ואם לא רוצה לא עושה.
צריך התחזקות גדולה להאמין בזה, כנגד כל הייאושים של היצר הרע
-
נראה לי שצריך כרגע בדברי רבינו שהבחירה בפשיטות, אם רוצה עושה ואם לא רוצה לא עושה.
צריך התחזקות גדולה להאמין בזה, כנגד כל הייאושים של היצר הרע
-
זה מה שנותן דיוק בהתבודדות??!!
טרם יינעל האשכול, אשיחה וירווח לי:
יש בסיס לכל יהודי, ששם הוא רוצה מאוד להיות טוב.
גם אם יגידו לו שהוא לא אשם בכלום - זה לא ירפה את ידיו!
כי הנשמה שלו תמיד רוצה לעשות טוב, ותמיד רוצה להשתפר.גם אם הוא חושב שה' אשם - אז זה בסך הכל מוסיף לו עוד שורה בהתבודדות -
במקום להגיד:
עבר עלי, אני מאוד שבור מזה, מתחרט - ומהיום אהיה טוב.הוא אומר:
עבר עלי, ואתה עשית לי את זה, ומאוד כואב לי שאתה בעצמך הרחקת אותי ממך.
אז אני עושה את העצה שנתת לי לעשות במקרה כזה - תשובה. ומתחרט - ומהיום אהיה טוב.קשה לי לקרוא דיבורים אלו.
ובאמת אין לי את היכולת לברר אותם, ואין אני רוצה לכנוס במבוכות אלו יותר.
אם נכשלתי אני לוקח את האחריות עלי, ומודה במעשי, ובכל זאת מאמין שנשמה שנתת בי טהורה היא, ועם תשובה אפשר לתקן הכל, ורק צריך לעשות ככל יכולתי ולקיים את העצות של הרבה
-
כואב לי על אותם הנשמות שנופלות או נחלשות בעקבות השיבושים בסוגייה זו.
הכאב הוא על כך שהם לא מאמינים בפשטות בדברי רבינו שאמר לא להתעסק בזה!
האמן לי שאם הם פשוט לא היו מתעסקים בזה ומאמינים שיש תשובות שאין לנו שום השגה בהם, הם לא היו נחלשים או נופלים.
החקירות מהם רבינו הזהיר כל כך הן לא רק שאלות באמונה של משכילים, הם גם שאלות על ידיעה ובחירה שיכולות אף להיות גרועות יותר.
יש לנו אב זקן, בואו נסמוך על כוחו הגדול ופשוט נאמין לו.
-
האמן לי שאם הם פשוט לא היו מתעסקים בזה ומאמינים שיש תשובות שאין לנו שום השגה בהם, הם לא היו נחלשים או נופלים.
החקירות מהם רבינו הזהיר כל כך הן לא רק שאלות באמונה של משכילים, הם גם שאלות על ידיעה ובחירה שיכולות אף להיות גרועות יותר.
-
אכן יש בעיה בהתעסקות בסוגייה הזו, אבל עדיין יש לזה מקום לפי דעת רבינו.
רק צריך להיצמד למקורות ולא לפתח את הדברים הלאה, כמו שכבר הרחבתי.
ולכן אנחנו נלמד את ליקוטי הלכות דברים היוצאים מהחי על בחירה וידיעה, ונלמד את דברי ראבר"נ, אבל כל זה יהיה ביחס הנכון, וכנגד זה נלמד הרבה הרבה יותר את שאר דברי רבינו ותלמידיו.וצורת ההתבודדות שלנו תהיה כמו רבי נתן ותלמידיו, במילים שלנו וכפי מה שעובר עלינו, אבל בלי חידושים כאלו שנכנסים במבוכות מסוכנות
-
זה מה שנותן דיוק בהתבודדות??!!
טרם יינעל האשכול, אשיחה וירווח לי:
יש בסיס לכל יהודי, ששם הוא רוצה מאוד להיות טוב.
גם אם יגידו לו שהוא לא אשם בכלום - זה לא ירפה את ידיו!
כי הנשמה שלו תמיד רוצה לעשות טוב, ותמיד רוצה להשתפר.גם אם הוא חושב שה' אשם - אז זה בסך הכל מוסיף לו עוד שורה בהתבודדות -
במקום להגיד:
עבר עלי, אני מאוד שבור מזה, מתחרט - ומהיום אהיה טוב.הוא אומר:
עבר עלי, ואתה עשית לי את זה, ומאוד כואב לי שאתה בעצמך הרחקת אותי ממך.
אז אני עושה את העצה שנתת לי לעשות במקרה כזה - תשובה. ומתחרט - ומהיום אהיה טוב. -
@יאשע-הלברשטאם ייש"כ על ההקדמה. וכעת מה עם הספר עצמו.
@נחום-בקר
היות וצווינו שלא להדפיסו עד ביאת ינון
השתדלתי לנהוג כך
אמנם אוכל לשלוח לך קובץ PDF
ואין להדפיסו רק ע"מ ללמוד בו [שאלתי מו"ץ בענין זה]
אלא שמנין לי כתובת המייל של מעכ"ת? -
-
אם אכן כך, אז תשלח לו שידפיס את הקונטרס...
ועכשיו ברצינות, אתה יכול להעלות את הקובץ לדרייב עם בקשת אישור לגישה כך שלא יוכלו להיכנס בלי אישור שלך, ומי שירצה כאן בקבוצה יכנס לקישור וישלח לך בקשת אישור גישה, ואח"כ תוכל להוריד אותו
-
@ברוך-מאן הוא נסכים על דבר אחד:
אם המסקנה שלי שהכל מה', ולכן אני צועק אליו יותר חזק, ומדבר איתו בצורה יותר אמיתית וכנה, ויכול לטעון טענות ואמתלאות איתו - זה בעצמו הבחירה ונשיאת ההפכים של שניהם יחדיו, כמבואר באותן המקורות עליהם רמזת.
הסכמנו?
-
אם אכן כך, אז תשלח לו שידפיס את הקונטרס...
ועכשיו ברצינות, אתה יכול להעלות את הקובץ לדרייב עם בקשת אישור לגישה כך שלא יוכלו להיכנס בלי אישור שלך, ומי שירצה כאן בקבוצה יכנס לקישור וישלח לך בקשת אישור גישה, ואח"כ תוכל להוריד אותו
-
@ברוך-מאן הוא נסכים על דבר אחד:
אם המסקנה שלי שהכל מה', ולכן אני צועק אליו יותר חזק, ומדבר איתו בצורה יותר אמיתית וכנה, ויכול לטעון טענות ואמתלאות איתו - זה בעצמו הבחירה ונשיאת ההפכים של שניהם יחדיו, כמבואר באותן המקורות עליהם רמזת.
הסכמנו?
נשיאת ההפכים
ידידי ורעי
האיך תאמר שאנחנו זוכים לנשיאת הפכים, בשעה שמבואר בכלל יב, שרק ה' יודע זאת?הכלל השנים עשר מראבר"נ (הקדמת ביאה"ל):
האמונה הפשוטה ברוממות דעת הבורא יתברך לאין סוף, ועומקה לאין תכלית, עד כי נמצאים הרבה דברים הנראים לדעתנו האנושה כשני הפכים בנושא אחד, ולהעדר גבול חכמתו ודעתו יתברך לבלתי הפכים יחשבו. ואם בכל זאת נמצא לפעמים גם להיפך בהרבה דברים הנחשבים לחיוב דעתו יתברך כשני הפכים, ומדעתינו האנושה נעלם לגמרי ונסתר סיבת זה החיוב וכו'.ועוד כתב בכו"א (שו"ש תפילה ו) שגם הסתירה שבין ידיעה לבחירה נמשכת משני הפכים אלו, ולכן העיקר הוא להתפלל על זה:
הודעתנו ע"י צדיקיך האמיתיים מהעדר תכלית תעלומות הנהגותיך בכל נפש ונפש, בפעולות והמצאות נעלמות ומכסות, הנראות לדעתנו האנושה כשני הפכיים בנושא אחד. כי באמת אע"פ שמסורת הבחירה בידינו, ובכוחנו ויכולתנו לסור מרע, ולהיות כרצונך בכל מחשבה דבור ומעשה, אעפ"כ גם זה בידך, כי אין עוד מבלעדיך, ובלתי כחך המהוה והמפעיל את כל בשמים ובארץ, את מציאותיהם וקיומיהם והנהגותיהם, לא יזיז בתוכנו לא רעיון ולא מחשבה לא כסל ולא כליה, ומי יבין דרכי פלאותיך. ומי יעצר כח לדעת ולהשיג בלתי נודע ומשג כזה הנמשך מהחלל הפנוי, אשר פנית והעברת משם כביכול גם מדת חכמת אלוקותך הנמשכת בתוך כל העולמות שנבראו בו (עין היטב בלקוטי א' סימן ס"ד). אבל אין לנו רק דברי הצדיקים האמתיים אשר הודיעוני מכל זה, והודיעו לנו מתעלומות רצונך לבקש ולהתחנן ממך על כל תנועה ותנועה. -
מה שהצעתי זה כמו לשלוח במייל, כי אין גישה לאף אחד בלי שאישרת אותו אישית.
ואם כבר לחשוש אז גם מי שאתה שולח לו במייל יכול לפרסם את זה הלאה, ואם כבר זה החשש האמיתי -
@נחום-בקר
השתדלתי לנהוג כך
אלא שמנין לי כתובת המייל של מעכ"ת? -
והיות ופטור בלא כלום אי אפשר אביא כאן מדברי הקדוש רבי הלל צייטלין הי"ד:
"כל התיאולוגים והפילוסופים הדתיים מתאמצים להשיב על השאלות העולמיות, ואומרים שאין בכוחנו להשיג שאלה זו או אחרת... הרמב"ם משיב בזה על שאלת הידיעה והבחירה בפסוק 'כי לא מחשבותי מחשבותיכם' (ישעיהו נה, ח), אך בכך אין דעתנו מיושבת כלל.
כיצד נוכל להשלים עם קיומם של ספקות וייסורים קשים בעולם?
רבי נחמן מבין כי בתוך גבולות השכל האנושי אין לזה פתרון. אלא שאצל רבי נחמן, אי-היכולת לפתור את השאלות היא חלק מרוממותו של הבורא, וכי 'נאה ויפה לו לפי גדולתו ורוממותו... שיהיו קושיות עליו'.
אם הכל היה מובן לנו, הרי שהנהגתו הייתה כפי דעתנו המוגבלת, ואין זה יאה לבורא האינסופי.
יש נתיבות רבות ושונות המובילות להתרת שאלה זו. יש תשובה מיוחדת במינה להתרת שאלה זו והדומות לה גם במאמר עמוק שבעמוקים בסיפרי-המופת אשר לחסידים, ביחוד בסיפרי חב"ד (עיין, למשל, בספר 'החינוך' [ספר 'דרך מצותיך'] למעמיק הנפלא בחקר-אלוה, רבי בר [רבי דובער, האדמו"ר האמצעי] בנו של הרב מלאדי).
חסידי חב"ד מיוסדים הם על סוד הצמצום של המקובלים (האר"י ורח"ו), אלא שהם מפרשים את הצמצום 'שאינו כפשוטו' – דהיינו, שהסתר האור האלוהי הוא רק מצד בריותיו של הבורא ולא מצד הבורא עצמו, ולכן 'לית אתר פנוי מיניה' באמת, וכל העולם וגשמיותו אינם אלא אחיזת עיניים.
ואולם רבי נחמן הבין היטב שכל הכרכורים והמשלים הללו של חב"ד אינם פותרים את השאלה באמת. שהרי סוף סוף קשה מאד לצייר בשכלנו כיצד הכל הוא אלוהות ובכל זאת יש בבחינת דבר ונפרד.
לפיכך קבע רבי נחמן שהצמצום של החלל הפנוי הוא מציאות קיומית ועמוקה מצד השגתנו: בתוך החלל הפנוי אין שום אלוהות (מצד השגתנו) ואין שום שכל, ומכאן נובעת האפיקורסות האמיתית שאין לה שום פתרון או תשובה שכלית, והוא הנחש שבתוך החלל הפנוי.
אפילו התירוצים שבספרי המקובלים אינם יכולים לתרץ קושיה זו, ואין לנו אלא לסמוך על אמונה פשוטה.
מכיוון שבתוך החלל הפנוי אין שכל ואין מילים שיכולות ליישב את הסתירה הקיומית, הדרך היחידה להתמודד עם כפירה זו היא השתיקה הגמורה והאמונה המקפת.
משה זכה למה שזכה, לפי הברסלבי, לפי שהיה בעל 'השתיקה הקדושה' שקדמה לדיבור, בעל הדממה האלוהית, ההכנעה וההקשבה המוחלטת לאין-סוף.
וכשם שהשתיקה פועלת, כך פועל גם הניגון העליון העוקף את המילים והשכל:
'ודע, שעל-ידי הניגון של הצדיק, שהוא בחינת משה, הוא מעלה את הנשמות מן האפיקורסות של חלל הפנוי שנפלו לשם'.
לכל חכמה ואפיקורסות יש ניגון משלה, אך הצדיק משתמש בניגון של האמונה העליונה ביותר המקיפה את החלל הפנוי, ובכך מחלץ את הנשמות האבודות.
-
@נחום-בקר
השתדלתי לנהוג כך
אלא שמנין לי כתובת המייל של מעכ"ת?@יאשע-הלברשטאם כתובת המייל - nuvri37269107@gmail.com
-
והיות ופטור בלא כלום אי אפשר אביא כאן מדברי הקדוש רבי הלל צייטלין הי"ד:
"כל התיאולוגים והפילוסופים הדתיים מתאמצים להשיב על השאלות העולמיות, ואומרים שאין בכוחנו להשיג שאלה זו או אחרת... הרמב"ם משיב בזה על שאלת הידיעה והבחירה בפסוק 'כי לא מחשבותי מחשבותיכם' (ישעיהו נה, ח), אך בכך אין דעתנו מיושבת כלל.
כיצד נוכל להשלים עם קיומם של ספקות וייסורים קשים בעולם?
רבי נחמן מבין כי בתוך גבולות השכל האנושי אין לזה פתרון. אלא שאצל רבי נחמן, אי-היכולת לפתור את השאלות היא חלק מרוממותו של הבורא, וכי 'נאה ויפה לו לפי גדולתו ורוממותו... שיהיו קושיות עליו'.
אם הכל היה מובן לנו, הרי שהנהגתו הייתה כפי דעתנו המוגבלת, ואין זה יאה לבורא האינסופי.
יש נתיבות רבות ושונות המובילות להתרת שאלה זו. יש תשובה מיוחדת במינה להתרת שאלה זו והדומות לה גם במאמר עמוק שבעמוקים בסיפרי-המופת אשר לחסידים, ביחוד בסיפרי חב"ד (עיין, למשל, בספר 'החינוך' [ספר 'דרך מצותיך'] למעמיק הנפלא בחקר-אלוה, רבי בר [רבי דובער, האדמו"ר האמצעי] בנו של הרב מלאדי).
חסידי חב"ד מיוסדים הם על סוד הצמצום של המקובלים (האר"י ורח"ו), אלא שהם מפרשים את הצמצום 'שאינו כפשוטו' – דהיינו, שהסתר האור האלוהי הוא רק מצד בריותיו של הבורא ולא מצד הבורא עצמו, ולכן 'לית אתר פנוי מיניה' באמת, וכל העולם וגשמיותו אינם אלא אחיזת עיניים.
ואולם רבי נחמן הבין היטב שכל הכרכורים והמשלים הללו של חב"ד אינם פותרים את השאלה באמת. שהרי סוף סוף קשה מאד לצייר בשכלנו כיצד הכל הוא אלוהות ובכל זאת יש בבחינת דבר ונפרד.
לפיכך קבע רבי נחמן שהצמצום של החלל הפנוי הוא מציאות קיומית ועמוקה מצד השגתנו: בתוך החלל הפנוי אין שום אלוהות (מצד השגתנו) ואין שום שכל, ומכאן נובעת האפיקורסות האמיתית שאין לה שום פתרון או תשובה שכלית, והוא הנחש שבתוך החלל הפנוי.
אפילו התירוצים שבספרי המקובלים אינם יכולים לתרץ קושיה זו, ואין לנו אלא לסמוך על אמונה פשוטה.
מכיוון שבתוך החלל הפנוי אין שכל ואין מילים שיכולות ליישב את הסתירה הקיומית, הדרך היחידה להתמודד עם כפירה זו היא השתיקה הגמורה והאמונה המקפת.
משה זכה למה שזכה, לפי הברסלבי, לפי שהיה בעל 'השתיקה הקדושה' שקדמה לדיבור, בעל הדממה האלוהית, ההכנעה וההקשבה המוחלטת לאין-סוף.
וכשם שהשתיקה פועלת, כך פועל גם הניגון העליון העוקף את המילים והשכל:
'ודע, שעל-ידי הניגון של הצדיק, שהוא בחינת משה, הוא מעלה את הנשמות מן האפיקורסות של חלל הפנוי שנפלו לשם'.
לכל חכמה ואפיקורסות יש ניגון משלה, אך הצדיק משתמש בניגון של האמונה העליונה ביותר המקיפה את החלל הפנוי, ובכך מחלץ את הנשמות האבודות.
@מאיר-לב כמדומני שראב"ן בכלל הנ"ל כן מתייחס לשאלה לא באופן שבא לתרץ. אך מתעסק איתה לעומק.
-
@יאשע-הלברשטאם כתובת המייל - nuvri37269107@gmail.com
אם יש שיעורים על הכלל הנ"ל שלח נא ביד תשלח.
כי את הכלל למדתי בעבר. אך אם יש מישהו שמרחיב בדברים, אשמח לקבל גם את ההרחבות.
תודה.
שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.
נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.
בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗
הרשמה התחברות