האם העצמות הם טומאה?
-
"ועוונותיו של אדם הם על עצמותיו, כמו שכתוב (יחזקאל לב): "ותהי עונותם חקוקה על עצמותם". וכל עברה יש לה צרוף אותיות, וכשעבר איזה עברה, אזי נחקק צרוף רע על עצמותיו
ועל-ידי-זה [ ע"י שעבר עבירה, וכמבואר בהמשך] מכניס בחינת הדבור של הלאו הזה שעבר בתוך הטמאה. הינו שמכניס בחינת מלכות, שהוא בחינת דבר אחד לדור, הוא מכניס אותה בתוך העכו"ם, ונותן להם ממשלה. למשל, אם
1)עבר על דבור של הלאו לא יהיה לך
2)אזי מחריב הצרוף הטוב של הדבור,
3)ובונה צרוף רע,
4)ונחקק הצרוף הזה על עצמותיו, ונוקם בו". (עכלה"ק)(ואגב בקשרי התורה מבואר שהאדם עצמו הוא במידת המלכות, כך שעצם זה שנחרב הצירוף הטוב זה גורם לכך שעצמות האדם נחרבים (דהיינו שלב 2 ו4 מקושרים זב"ז)
ועכ"פ יצא משאלתך ביאורים נפלאים מ @נחום-בקר
וכמובן תמיד יש עוד מה לעיין (ראיתי שכדאי לא "לסגור" שאלות, אע"פ שכבר יש לך עליהם תשובה. כי תמיד יש עוד ועוד כיוונים ומהלכים)חבר-אני כתב:
(ואגב מקשרי התורה מבואר שהאדם עצמו הוא במידת המלכות, כך שעצם זה שנחרב הצירוף הטוב זה גורם לכך שעצמות האדם נחרבים (דהיינו שלב 2 ו4 מקושרים זב"ז)
לפי"ז עצמות האדם הם כמו אברים (או לבנים) של בנין המלכות ["לבנינא הנך מחוזא"]
וכמו שהמלכות יכולה ליפול בין העכו"ם, ולהיפך לאלוהים אחרים ח"ו, כך עצמות האדם יכולים לקבל טומאה וכ"ש @נחום-בקר מענין "כל דבר אשר יבוא באש וכו'. -
נכון,
אבל מה שכתוב שהצרוף נופל לטומאה כתוב יחד עם זה שהצרוף נחקק בעצם,
הווה אומר שכעת אנו עוסקים בשלב שהעצם עוד לא טמאה.
היא עכשיו נהיית וקוראים לזה שהצרוף נחקק בטומאה. הרי רק הצרוף מטמא אז אל תאמר שהצרוף נפל לתוך טומאה קיימת...@לב-העולם-אתה לא מצאתי שכתוב 'שהצרוף נופל לטומאה' מצאתי שהדבור נפל לטומאה.
ובפשטות הקטע הזה (ציטט אותו חבר אני) מתחלק לשתיים. בחלק הראשון רבנו מבאר ענין העוונות על העצמות ושם מבאר ענין הצרוף שנחקק בעצמות.
ולאחר מכן מבאר ענין הממשלה של העכו"ם הנעשה ע"י נפילת הדבור.
וכבר ביארו החברים באופן נפלא -
קראנו בפרשת השבוע: "וְכֹל אֲשֶׁר יִגַּע עַל פְּנֵי הַשָּׂדֶה בַּחֲלַל חֶרֶב אוֹ בְמֵת אוֹ בְעֶצֶם אָדָם אוֹ בְקָבֶר יִטְמָא שִׁבְעַת יָמִים".
בתורה זו רבינו מדבר מעניין המיתה, והיא אכן תכלית הטומאה, אבל יש "טומאה קטנה" [כך הלשון ברבב"ח] שזה כשעובר עבירה ח"ו שאז מטמא את העצמות בלבד, וזה מפני ש'מנסר' ומנתק אותם משורש חיותם. (אכן הלשון שרבינו אומר אצל יהודה הוא 'עלו כל חד לדוכתיה' -עלו למקומם)
וגם בגלל שנותן ממשלה לעכו"ם, וכידוע ע"ז מטמאה כמת. ["וַיִּצָּמְדוּ לְבַעַל פְּעוֹר וַיֹּאכְלוּ זִבְחֵי מֵתִים".] -
עצמותיו של אדם נשארים תמיד, גם אחרי מותו
לפי התורה מובן כי הקב"ה לא יידח ממנו נידח והוא רוצה בתיקון כל עוונותיו של האדם לכן נשארים עצמותיו של האדם כדי שהצדיק יוכל לתקנם ולהוציא מהם הצירופים הרעים
(ואולי זה גם עונש שתמיד יראו את עוונותיו גם אחרי מותו עד שהצדיק יתקנו) -
בפשטות דברי רבינו בתורה לא כתוב שהעצמות עצמם הם הטומאה.
אלא, המקום היחידי שבו יש חקיקה שנשארת ולא יכולה להעלם זה בעצמות.
ממילא כאשר יש חקיקה לא טובה בעצמות, המלכות נופלת למטה ונשארת שם, ולמעשה נותנת כוח תמידי לסט"א - כי החקיקה נשארת תמיד, וכך היא מחייה את המלכות דסט"א.
ובתיקון, ע"י הוידוי דברים דייקא העצמות השבורות, יוצרות את הכיסא שהוא הכלי לקבל את האור של ה"אין" - שזקוק לבחינת השוב שנעשית דייקא ע"י שבירת העצמות. -
בפשטות דברי רבינו בתורה לא כתוב שהעצמות עצמם הם הטומאה.
אלא, המקום היחידי שבו יש חקיקה שנשארת ולא יכולה להעלם זה בעצמות.
ממילא כאשר יש חקיקה לא טובה בעצמות, המלכות נופלת למטה ונשארת שם, ולמעשה נותנת כוח תמידי לסט"א - כי החקיקה נשארת תמיד, וכך היא מחייה את המלכות דסט"א.
ובתיקון, ע"י הוידוי דברים דייקא העצמות השבורות, יוצרות את הכיסא שהוא הכלי לקבל את האור של ה"אין" - שזקוק לבחינת השוב שנעשית דייקא ע"י שבירת העצמות.ובתיקון, ע"י הוידוי דברים דייקא העצמות השבורות, יוצרות את הכיסא שהוא הכלי לקבל את האור של ה"אין" - שזקוק לבחינת השוב שנעשית דייקא ע"י שבירת העצמות.
האם השוב מוכרח שיהיה דייקא משבירת העצמות? זה אני מבין שרואים כאן בתורה את העניין של ירידה תכלית העלייה, שע"י ווידוי דברים על עבירות שעשה זוכה להכלל באי"ס, נמצא שהעבירות התהפכו לזכויות, אבל לכאו' יכול להיות שוב ללא עבירות, -עצם הגוף הוא שוב, וככל שמזככים אותו כך הכלים זכים ושלמים יותר לקבל בהם את האור אי"ס.
-
ובתיקון, ע"י הוידוי דברים דייקא העצמות השבורות, יוצרות את הכיסא שהוא הכלי לקבל את האור של ה"אין" - שזקוק לבחינת השוב שנעשית דייקא ע"י שבירת העצמות.
האם השוב מוכרח שיהיה דייקא משבירת העצמות? זה אני מבין שרואים כאן בתורה את העניין של ירידה תכלית העלייה, שע"י ווידוי דברים על עבירות שעשה זוכה להכלל באי"ס, נמצא שהעבירות התהפכו לזכויות, אבל לכאו' יכול להיות שוב ללא עבירות, -עצם הגוף הוא שוב, וככל שמזככים אותו כך הכלים זכים ושלמים יותר לקבל בהם את האור אי"ס.
אבל לכאו' יכול להיות שוב ללא עבירות, -עצם הגוף הוא שוב, וככל שמזככים אותו כך הכלים זכים ושלמים יותר לקבל בהם את האור אי"ס.
בוודאי שיש בחינה של הזיכוך הזה גם בלי שבירת עצמות.
אבל, בזה לעומת זה, מול הרצוא הגדול ביותר - יש את השוב הגדול ביותר, והוא עצם השיבה מתוך שבירת העצמות.
בנוסף, המקום שבו הזיכוך הוא גדול ביותר הוא "העצם". שזה הרבה יותר כלי מהגוף.
ומילא הווידוי דברים מוסיף בעצם צירוף חדש לגמרי שרק השבירה הביאה. -
ובתיקון, ע"י הוידוי דברים דייקא העצמות השבורות, יוצרות את הכיסא שהוא הכלי לקבל את האור של ה"אין" - שזקוק לבחינת השוב שנעשית דייקא ע"י שבירת העצמות.
@חבר-אני דבריך מבוארים במה שאומר רבנו שצריך לשבר כל המדות רעות וכו' היינו זיכוך ד' יסודות ושם מדובר גם בלי עבירות.
ומי שכן עיין בשערי קדושה א, א. שציינתי לעיין יודע שמעת חטא אדה"ר הבריאה כולה במציאות של שוב.
וממילא לא חייבים לעבור עבירות בכדי לפעול עליה משוב לרצוא.
[נ.ב. ובתורה ו, ג. מענין תשובה על תשובה מבוארים ב' הדברים. מחילה מאלו שלא אוהבים ציטוטים מתורות אחרות]. -
@חבר-אני דבריך מבוארים במה שאומר רבנו שצריך לשבר כל המדות רעות וכו' היינו זיכוך ד' יסודות ושם מדובר גם בלי עבירות.
ומי שכן עיין בשערי קדושה א, א. שציינתי לעיין יודע שמעת חטא אדה"ר הבריאה כולה במציאות של שוב.
[נ.ב. ובתורה ו, ג. מענין תשובה על תשובה מבוארים ב' הדברים. מחילה מאלו שלא אוהבים ציטוטים מתורות אחרות]. -
[נ.ב. ובתורה ו, ג. מענין תשובה על תשובה מבוארים ב' הדברים. מחילה מאלו שלא אוהבים ציטוטים מתורות אחרות].עיין בשערי קדושה א, א. שציינתי לעיין יודע שמעת חטא אדה"ר הבריאה כולה במציאות של שוב....
מחילה מאלו שלא אוהבים ציטוטים מתורות אחרות].
לענ"ד ויכול להיות שזה כבר כתוב, בכל תורה רבינו מרמז את חטא אדה"ר, יציאת מצרים, קבלת התורה וחטא העגל וכו'.
למעשה זה הרי "הסיפור" של עם ישראל ובוודאי שלרבינו יש על כך פירוש בכל תורה. (כמו שכל סיפור בסיפורי מעשיות מספר מתחילת הבריאה עד התכלית, כמו"כ התורות)רמזים על הנ"ל בתורה זו: יציאת מצרים, קבלת התורה וחטא העגל כתוב בפירוש. העניין של הירידה למצרים הוא כדי לתקן חטא אדה"ר, וכן אולי מרומז ב"כי תראה ערום וכיסיתו", כל העניין של המיתה נגרם בעקבות החטא, וכן נגרם מזה הפירוד בין הויה לאלוקים ונתגרש מג"ע שהוא בחי' עוה"ב, בעצב תלדי בנים בחי' העצבות, "נחש עפר (דומם) לחמו".
אין שום בעיה לצטט מתורות אחרות!
אמנם בשביל לתת פירוש פשט צריך מיניה וביה, וגם אז אפשר להביא ראיות מתורות אחרות ששם הדבר מבואר בפירוש -מה שאני מוצא במיניה וביה בדרך רמז. וזה מה שמוצאים שמוהרנ"ת אומר: "כעין המבואר במקו"א" [ואם אעפ"כ נראה שמביא ממש פשט חדש מתורה אחרת, זהו מפני שהיה לו מדמה מבורר, ואילו אנו "די והותר לרחוקים ושפלים כמונו ללמוד ולהבין בהנסתר והדרוש שנתחדשו מקדושי עליון...לבלי לצאת מסוג הנגלה, ולבלי לבאר בכל מאמר וענין רק מיניה וביה ומרישא לסיפא וכו'" (ביאוה"ל, הקדמה, כלל הראשון)] -
@לב-העולם-אתה גם אני התקשתי כמוך בשאלה זו. וה' זימן לידי לקרוא את המאמר הנ"ל והבנתי שזה כוונת רבנו בלי צורך להסברים נוספים.
וכאשר תלמד את המאמר תראה את זה בתוך התורה. -
@7272 תוכל לפרט?
-
עיין בשערי קדושה א, א. שציינתי לעיין יודע שמעת חטא אדה"ר הבריאה כולה במציאות של שוב....
מחילה מאלו שלא אוהבים ציטוטים מתורות אחרות].
לענ"ד ויכול להיות שזה כבר כתוב, בכל תורה רבינו מרמז את חטא אדה"ר, יציאת מצרים, קבלת התורה וחטא העגל וכו'.
למעשה זה הרי "הסיפור" של עם ישראל ובוודאי שלרבינו יש על כך פירוש בכל תורה. (כמו שכל סיפור בסיפורי מעשיות מספר מתחילת הבריאה עד התכלית, כמו"כ התורות)רמזים על הנ"ל בתורה זו: יציאת מצרים, קבלת התורה וחטא העגל כתוב בפירוש. העניין של הירידה למצרים הוא כדי לתקן חטא אדה"ר, וכן אולי מרומז ב"כי תראה ערום וכיסיתו", כל העניין של המיתה נגרם בעקבות החטא, וכן נגרם מזה הפירוד בין הויה לאלוקים ונתגרש מג"ע שהוא בחי' עוה"ב, בעצב תלדי בנים בחי' העצבות, "נחש עפר (דומם) לחמו".
אין שום בעיה לצטט מתורות אחרות!
אמנם בשביל לתת פירוש פשט צריך מיניה וביה, וגם אז אפשר להביא ראיות מתורות אחרות ששם הדבר מבואר בפירוש -מה שאני מוצא במיניה וביה בדרך רמז. וזה מה שמוצאים שמוהרנ"ת אומר: "כעין המבואר במקו"א" [ואם אעפ"כ נראה שמביא ממש פשט חדש מתורה אחרת, זהו מפני שהיה לו מדמה מבורר, ואילו אנו "די והותר לרחוקים ושפלים כמונו ללמוד ולהבין בהנסתר והדרוש שנתחדשו מקדושי עליון...לבלי לצאת מסוג הנגלה, ולבלי לבאר בכל מאמר וענין רק מיניה וביה ומרישא לסיפא וכו'" (ביאוה"ל, הקדמה, כלל הראשון)] -
אף אחד לא רודף יהודים.... ואין איסור לדרוש....
רק פשוט חבל... כי זה נראה קל וכיף לדרוש אבל זה סותם את המוח מלהתאמץ עוד טיפה, ולראות איך הרב'ה לא צריך את העזרה שלך ממקו"א והוא הסביר פה את עצמו הכי טוב שאפשר...
מלבד זה שזה כנראה לא נכון.... כדברי ראב"ן שציטט @חבר-אני ...
יש בזה גם כפירה באמונה בזה שכל תורה של רבינו היא א"ס. כי אם היא זקוקה לביאור חיצוני אז היא מוגבלת ולא א"ס. היא לא יחידה שלימה ומושלמת.
רבינו אמר שלחדש בתורתו צריך לדעת את התורה ישר והפוך לא להיות בקי בליקו"מ.
וד"ל -
https://likutei.com/rules
אין להסיט נושא קיים לדיון חדש – אם רוצים לפתוח נושא אחר, יש לפתוח אשכול חדש. -
אף אחד לא רודף יהודים.... ואין איסור לדרוש....
רק פשוט חבל... כי זה נראה קל וכיף לדרוש אבל זה סותם את המוח מלהתאמץ עוד טיפה, ולראות איך הרב'ה לא צריך את העזרה שלך ממקו"א והוא הסביר פה את עצמו הכי טוב שאפשר...
מלבד זה שזה כנראה לא נכון.... כדברי ראב"ן שציטט @חבר-אני ...
יש בזה גם כפירה באמונה בזה שכל תורה של רבינו היא א"ס. כי אם היא זקוקה לביאור חיצוני אז היא מוגבלת ולא א"ס. היא לא יחידה שלימה ומושלמת.
רבינו אמר שלחדש בתורתו צריך לדעת את התורה ישר והפוך לא להיות בקי בליקו"מ.
וד"לפוסט זה נמחק! -
פעם שמעתי בדיחה על חסידים מחסידות מסויימת שמדברים על אור אין סוף ומתפללים במהירות האור...
אז בלי שום התנשאות וציניות, כשדיון בליקוטי מוהר"ן גולש לפסים כאלו, כנראה כולנו לא בכיוון, אולי כולנו צריכים עוד קצת וידוי דברים אמיתי בלב נשבר כדי לזכות עוד קצת לביטול היישות וענווה.
ועכשיו בחזרה לעצם הדיון באשכול, מלכתחילה גם אני נטיתי לומר שאין מקום לומר שהעצמות בעצמם הם הטומאה, אלא כתוצאה מכניסת הצירוף לטומאה נוצר חקיקה בעצמות, שאדרבה הם הקדושה, אבל מלשון רבינו שאפשר קצת לנטותו גם לצד השני, אני חושב לומר שבעומק קשרי התורה, יש מקום לומר שטמון כאן בעניין זה שורש גדול בכל הבנת התורה.
אני אכתוב בקיצור ואם יהיה לי כוח במוח ובלב אכתוב בהמשך בהרחבה.
בתורה ד' מבואר שהיישות זה הנקודה שבה הכל תלוי, היישות יכולה להיות מקור ושורש הטומאה, אם היא בנפרדות, היא אלוהים אחרים, ואם היא מחוברת ובטלה בשורשה אז היא תכלית הקדושה.
העצמות הם היישות, והיישות יכולה להתברר בעצמה לשתי כיוונים. -
פעם שמעתי בדיחה על חסידים מחסידות מסויימת שמדברים על אור אין סוף ומתפללים במהירות האור...
אז בלי שום התנשאות וציניות, כשדיון בליקוטי מוהר"ן גולש לפסים כאלו, כנראה כולנו לא בכיוון, אולי כולנו צריכים עוד קצת וידוי דברים אמיתי בלב נשבר כדי לזכות עוד קצת לביטול היישות וענווה.
ועכשיו בחזרה לעצם הדיון באשכול, מלכתחילה גם אני נטיתי לומר שאין מקום לומר שהעצמות בעצמם הם הטומאה, אלא כתוצאה מכניסת הצירוף לטומאה נוצר חקיקה בעצמות, שאדרבה הם הקדושה, אבל מלשון רבינו שאפשר קצת לנטותו גם לצד השני, אני חושב לומר שבעומק קשרי התורה, יש מקום לומר שטמון כאן בעניין זה שורש גדול בכל הבנת התורה.
אני אכתוב בקיצור ואם יהיה לי כוח במוח ובלב אכתוב בהמשך בהרחבה.
בתורה ד' מבואר שהיישות זה הנקודה שבה הכל תלוי, היישות יכולה להיות מקור ושורש הטומאה, אם היא בנפרדות, היא אלוהים אחרים, ואם היא מחוברת ובטלה בשורשה אז היא תכלית הקדושה.
העצמות הם היישות, והיישות יכולה להתברר בעצמה לשתי כיוונים.@כפטיש-יפוצץ נפלא!
ובמילים אחרות או שעצמות "עלו כל חד לדוכתיה" -שהם מחוברים למקום שורשם, או שהם 'ננסרים' ונפרדים ח"ו, כפי שכ' לעיל.
שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.
נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.
בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗
הרשמה התחברות